”Evreii lui Sárdi” – portrete de evrei clujeni din arhiva ”Foto Sárdi” (1935 – 1944)
23 Noiembrie 2021, 11:04
Asociația Renascendis derulează proiectul ”Evreii lui Sárdi”, dedicat istoriei comunității evreiești din Clujul anilor 1935 – 1944, văzute prin prisma fotografiei de epocă.
Proiectul pornește de la o resursă documentară inedită – o parte din clișoteca atelierului fotografic ”Foto Sárdi” (fotograf Sárdi Elemér), care a funcționat în Cluj în perioada 1935 - 1956. Acest fond de aproximativ 4.000 de clișee fotografice pe sticlă și celuloid, identificat și recuperat de Asociația Renascendis în cadrul eforturilor de achiziție prin platforma Arhiva de Fotografie, pe care o gestionează, conține peste 1.250 de portrete atribuibile unor membri ai comunității evreiești clujene, realizate în perioada 1935 – 1944.
Proiectul ”Evreii lui Sárdi” își propune să valorifice acest fond coerent de portrete prin digitalizarea, cercetarea, publicarea și expunerea lor, în beneficiul publicului larg și cercetătorilor. Această colecție de portrete este unică nu doar prin numărul și calitatea tehnică și artistică a clișeelor, dar și prin posibilitatea de atribuire a subiecților (majoritatea clișeelor sunt păstrate în plicul original de comandă pe care apar numărul comenzii și numele comanditarului).
La sfârșitul anilor 1930 - începutul anilor 1940, Sárdi Elemér (1908 – 1981) era cel mai apreciat și căutat fotograf din Cluj, chemat să imortalizeze evenimente mondene și un excelent portretist. Cunoscut ca fotograful celebrităților în Cluj și chiar la Budapesta, adesea se prezenta ca „fotograful femeilor frumoase”. O bună parte a populației Clujului din perioada 1935 - 1950 a trecut pragul atelierului „Foto Sárdi” - maghiari, români, evrei și germani, mărturie a unui Cluj divers și multietnic, într-o perioadă marcată de schimbări politice și sociale.
Proiectul ”Evreii lui Sárdi” reprezintă o ocazie de documentare rară în peisajul patrimoniului fotografic din România – ocazia de a cunoaște un procent semnificativ din populația evreiască a Clujului epocii, de a pune chipuri în listele și pe fișele de victime ale Holocaustului, de a restitui fotografii de familie supraviețuitorilor care se află încă în viață și de a face cunoscută povestea acestora prin intermediul unor opere fotografice cu valoare istorică.
În multe cazuri, clișeele din arhiva „Foto Sárdi” – portrete individuale, grupuri de prieteni, portrete de familie sau portrete de cununie - sunt singura mărturie vizuală rămasă în urma deportărilor. Dar „Evreii lui Sárdi” nu este numai despre Holocaust, ci despre viața unei comunități și despre transformările prin care aceasta a trecut timp de aproape un deceniu - cel mai dificil deceniu din existența ei. Și despre cum munca de zi cu zi a unui fotograf s-a transformat, neintenționat, într-un surprinzător purtător de memorie colectivă.
Portretele au început să fie publicate pe pagina de Facebook a proiectului și sunt în curs de publicare pe platforma www.fotosardi.ro, care va găzdui și expoziția virtuală ”Evreii lui Sárdi”, cu o selecție de o sută de portrete însoțite de poveștile persoanelor portretizate. O variantă adaptată a expoziției va fi deschisă în luna ianuarie 2022 la Cluj, la Muzeon – Muzeul de istorie a evreilor din Cluj-Napoca, urmând a fi itinerată apoi și la Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord, din Șimleu Silvaniei.
Un aspect important al proiectului ”Evreii lui Sárdi” este dimensiunea sa participativă: publicul a contribuit cu informații și mărturii despre persoanele portretizate, sau a împărtășit propriile imagini de familie, și este invitat să o facă în continuare.
Tot în cadrul proiectului, vor fi asigurate conservarea și depozitarea în condiții corespunzătoare a tuturor clișeelor păstrate din clișoteca atelierului ”Foto Sárdi”.
Parteneri:
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Asociaţia Renascendis este o organizaţie neguvernamentală nonprofit ale cărei obiective sunt: protejarea, conservarea, restaurarea, recuperarea, promovarea şi reutilizarea patrimoniului cultural material şi imaterial, mobil şi imobil din Transilvania, ajutorarea comunităţilor rurale şi urbane slab dezvoltate în procesul de refacere economică, socială şi dezvoltare sustenabilă, precum şi sprijinirea tinerilor – în special a studenţilor şi cercetătorilor debutanţi în demersurile lor de specializare profesională.
Asociația Renascendis își desfășoară activitatea în satul Felmer, comuna Șoarș, județul Brașov, unde a preluat în administrare ansamblul bisericii evanghelice fortificate, clădirea fostei şcoli evanghelice şi fosta casă parohială evanghelică, pentru a le restaura, moderniza şi reutiliza în beneficiul comunităţii locale şi pentru propriile proiecte.
Arhiva de Fotografie este o platformă pentru construirea unei infrastructuri de specialitate dedicate patrimoniului fotografic vechi și se sprijină pe cinci piloni: salvare, conservare, cercetare, promovare și educație. AdF s-a construit ca un proiect orientat spre comunitate și susținut de comunitate. Donațiile de material fotografic valoros primite în ultimul an demonstrează că publicul este interesat să contribuie la salvarea și promovarea patrimoniului fotografic autohton. De aceea, încurajăm publicul să continue să doneze material fotografic către AdF, material care va fi digitalizat, cercetat și publicat online.
www.facebook,com/ArhivadeFotografie
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.