Dreptatea istoriei, de Dan Manolache
08 Decembrie 2018, 06:12
“Sunt aliatul Reich-ului împotriva Rusiei. Sunt neutru între Marea Britanie şi Germania. Sunt pentru americani împotriva japonezilor”.
Cuvintele îi aparţin generalului Ion Antonescu şi au fost rostite în faţa unor ziarişti la 12 decembrie 1941, la doar câteva zile după atacul japonez de la Pearl Harbour. Greu de interpretat această declaraţie politică a conducătorului statului roman din acea vreme….Pare a fi mai degrabă un amestec de sinceritate extremă şi de ….naivitate. Cu atât mai mult cu cât ea se produce în chiar ziua în care, cedând presiunilor insistente venite de la Berlin şi Roma, România declara război Statelor Unite ale Americii.
Să mai menţionăm şi că Marea Britanie se declarase, în aceeaşi lună, la 6 decembrie, în stare de beligeranţă cu ţara noastră după ce, printr-o notă ultimativă, ne ceruse să încheiem ostilităţile cu URSS şi să ne retragem trupele…..atenţie, pe malul stâng al Nistrului. Era o recunoaştere indirectă a legitimităţii recuperării prin luptă a teritoriilor răpite României de către URSS în iunie 1940.
Revenind la relaţiile româno- americane, vom spune că, de peste Atlantic, răspunsul avea să vină abia la 5 iunie 1942, precedând cu doar câteva zile primul atac aerian american asupra României şi Europei. A fot vizată zona petroliferă Ploieşti. Acţiunea celor 13 bombardiere B-24, folosite în premieră pe un teatru de război, a fost un eşec ţinut multă vreme secret de către atacatori dar şi de către cei atacaţi.
Au urmat, până în 1944, alte multe şi cu adevărat devastatoare raiduri ale aviaţiei americane asupra obiectivelor româneşti. Totuşi este de notorietate că în conştiinţa românilor nu au încăput niciodată sentimente antiamericane….
Către Statele Unite ale Americii se îndreptau, uneori cu disperare, speranţele bunicilor şi părinţilor noştri în toată perioada comunistă. Cât s-ar fi bucurat să vadă drapelul American purtat pe sub Arcul de Triumf de unităţile aliatului nostru de astăzi, la 1 Decembrie, omagiind Unirea de acum un veac.
Să ne bucurăm că visul lor de ieri a prins în sfârşit contur că, în ciuda oceanului care ne desparte, America, altă data un model tangibil doar prin… filme, este mai aproape ca oricând de noi. Să ne bucurăm dar să nu uităm cuvintele preşedintelui Richard Nixon : “Visul american nu li se întâmplă celor care aţipesc.”