Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul general Aurel Rogojan la Radio România Cultural
04 Noiembrie 2018, 06:00
” Marea Unire din 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera unui om politic, a unui guvern, a unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntași politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit.”
Florin Constantiniu
”Eu nu fac o alegere între gloanțele care s-ar putea îndrepta spre țara noastră. Eu vreau ca România să trăiască! Și va trăi, căci acțiunea ei nu consistă în a substitui o ostilitate unei alte ostilități, ci în a suprapune o prietenie peste o altă prietenie.”
Nicolae Titulescu
Duminică 4 noiembrie 2018, de la ora 22,20, la Radio România Cultural vă propunem o reîntâlnire cu domnul general Aurel Rogojan. Punctul de plecare al dialogului nostru a fost conferința ” Eroi anonimi pe frontul secret al reîntregirii neamului.” sustinută la București în luna octombrie.
Vom aborda câteva teme mai puțin cunoscute publicului din România; dificile, dar foarte relevante:
- A existat și un front secret al războiului pentru Românuia Mare? Care au fost dimensiunile și actorii acestui front?
-Ce a presupus confruntarea dintre serviciile secrete; au existat mari adversități, ori alianțe ale serviciilor secrete care au acționat în România în urmă cu un secol?
-Care au fost susținătorii sau din contră, adversarii reîntregirii neamului? Cum pot fi explicate aceste opțiuni politice și care a fost impactul lor asupra acțiunilor militare și politice din perioada respectivă?
-Care a fost rolul presei în pregătirea evenimentelor anilor 1916-1918?
Ce limitări au existat în exprimarea opiniilor, cine le-a exercitat, cum anume și în ce scop?
- Care a fost rolul ”misiunii Lucaciu” în USA? Cine au fost membrii grupului care au transmis mesajul poporului român oficilităților de peste ocean?
- Cât de importantă și ce impact a avut asupra presei din USA activitatea diplomatului român Vasile Stoica?
- De ce a fost atât de importantă colaborarea lui Vasile Stoica la New York Times, Washington Post, New York Herald Tribune și New Republic?
- Cu cine a colaborat acolo, dar mai ales cum a fost recompensat de către țară pentru acțiunile sale diplomatice?
- Care a fost rolul Legației Române de la Wahington în sprijinirea Unirii?
- Câți voluntari americani de origine română au luptat în primul râzboi mondial?
- Care a fost rolul președintelui Woodrow Wilson în recunoașterea drepturilor comunităților care trăiseră în Imperiul austro-ungar?
- Când ,cum și cu ce preț a fost aplicat ”Dreptul popoarelor de a dispune de ele însele”, mai ales punctul 14 al declarației?
- Care au fost instrumentele financiare și de propagandă prin care serviciile secrete germane și austro-ungare au influențat activitatea Armatei Române și ale guvernului?
- Cum pot fi explicate sentimentele filogermane ale unor mari personalități ale vieții politice și culturale ale României?
- Cum era perceput Imperiul Țarist de elitele românești și în ce măsură și-au respectat promisiunile militare în trimpul Primului Război Mondial?
- Cum a influențat Revoluția bolșevică deciziile politice și militare la sfârșitul Primului Război Mondial?
- Care a fost rolul lui I.C.Brătianu în realizărea Unirii?
Sperăm că temele enunțate vor deschide noi oportunități de lectură și cercetare pentru ascultătorii noștri. Fără a avea pretenția că am putea discuta în detaliu fiecare din aceste teme, sperăm că totuși vom reuși să creionăm un context geopolitic suficient de clar pentru a înțelege rănile istoriei care încă mai dor,și că, prin înțelepciune, răbdare, respect și tact vom reuși să trecem în liniște prin valurile istoriei-de atunci și de acum.
” Vreau pacea. Pentru aceasta ne trebuie alianțe și amiciții cu toate popoarele, fără deosebire. Declar că oricine garantează hotarele României și pe ale aliaților noștri este aliatul nostru de drept.”
Nicolae Titulescu-Discursuri