Cercetătorii britanici au descoperit corespondența secretă a Mariei Stuart, regină a Scoției
O echipă de cercetători britanici au descoperit corespondența secretă a Mariei Stuart, regină a Scoției. Într-un articol publicat de revista "Cryptologia", informaticianul George Lasry, fizicianul Satoshi Tomokyo şi muzicianul Norbert Biermann descriu modul în care au reușit să afle, după aproape 400 de ani, cine este autoarea scrisorilor, aflate la Biblioteca Națională a Franței.
09 Februarie 2023, 16:38
Istoricii știau de existența unei corespondențe dintre regina aflată în detenție și susținătorii săi, însă abia acum scrisorile au fost decodificate. Cei trei criptologi din spatele acestei descoperiri fac parte din proiectul internațional DECRYPT, proiect ce presupune cercetarea arhivelor din întreaga lume în căutarea documentelor istorice codificate. Despre manuscrisele descoperite, inițial, cercetătorii știau că provin din Italia, din prima jumătate a secolului al XVI -lea.
Odată cu decodificarea, cercetătorii au găsit verbe şi adverbe feminine, diferite menţiuni despre captivitate şi numele Walsingham, nume asociat cu Francis Walsingham, mâna dreaptă a Elisabetei I şi şeful reţelei de spionaj. Aceștia au continuat să lucreze până ce au descifrat în total 50.000 de cuvinte .
"Această descoperire este senzațională din punct de vedere literar şi istoric. Este fabuloasă, cea mai importantă descoperire despre Mary Stuart din ultima sută de ani", a declarat pentru AFP John Guy, autorul unei biografii a reginei.
Majoritatea scrisorilor îi sunt adresate lui Michel de Castelnau de Mauvissire, ambasadorul Franţei în Anglia şi un susţinător al reginei Maria Stuart. În acestea, fosta regină a Franţei detaliază negocierile avute cu verişoara ei pentru a încerca să fie eliberată, negocieri pe care, în opinia sa, Elisabeta I le conducea cu rea-credinţă. Deasemenea îşi exprimă neîncrederea faţă de Walsingham şi mânia faţă de Robert Dudley, favoritul suveranului englez. Maria Stuart, regina Scoţiei, a petrecut nouăsprezece ani în închisoare, înainte de a fi decapitată. În timpul captivităţii, a scris zeci de scrisori codificate care acum au fost descifrate. Aceste documente au o importantă valoare istorică pentru că le permit cercetătorilor să își facă o imagine de ansamblu asupra acestei perioade.
surse:
https://www.afp.com/en/search/site/?f%5B0%5D=im_field_tags%3A74