Cei zece români, care au solicitat sprijinul statului român ca urmare a cutremurului din Turcia, vor fi repatriaţi
Un grup de studenţi români şi profesorul lor, care erau cazaţi într-un hotel din oraşul Kahramanmaraş grav afectat de seism, vor fi repatriați. Ei au cerut asistenţă consulară şi sprijin pentru repatriere și au transmis că sunt în siguranță.
06 Februarie 2023, 14:05
O echipă consulară a Ambasadei României la Ankara se deplasează la faţa locului pentru a-i prelua pe cetăţenii români, urmând să fie stabilite detaliile revenirii în România, se arată în comunicatul transmis de MAE. Grupul de studenți Erasmus împreună cu profesorul lor vor ajunge astăzi în România. Ei vor fi preluați de aeronava care va transporta echipele de salvatori români către Turcia', relatează Agerpres.
Potrivit ultimului bilanț, în Turcia, 912 persoane au murit, alte peste 5.000 au fost rănite și peste 2.818 de clădiri s-au prăbușit, în urma unui seism cu magnitudinea 7,8 produs în jurul orei 4 am în Turcia și Siria, conform cifrelor anunţate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, transmite Reuters. Erdogan a mai spus că acesta este cel mai mare dezastru care a avut loc în Turcia după anul 1939. Un nou cutremur de peste 7 grade a lovit Turcia cu puţin timp în urmă, după cel de dimineaţă. Seismul s-a produs tot în sudul ţării şi a fost resimţit în mai multe oraşe.
Jurnaliștii BBC au transmis că mai multe familii se află sub dărâmături. Echipele de intervenție încearcă să le salveze, dar este foarte dificil. “Avem nevoie de ajutor. Avem nevoie de ajutor din partea comunităţii internaţionale" a declarat Ismail al-Abdullah, care lucrează pentru Căştile Albe, din zona controlată de rebeli din Siria.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a arătat îngrijorată în privința regiunilor din Turcia din care nu au sosit veşti referitoare la urmările cutremurului produs în cursul nopţii, transmite Reuters.'Autorităţile naţionale se vor concentra pentru moment pe căutare şi salvare', a declarat un purtător de cuvânt al OMS pentru Reuters . ' În următoarea perioadă ne aşteptăm la un necesar crescut de îngrijire a traumelor pentru tratarea răniţilor şi pentru sprijinirea întregului sistem sanitar din zonele afectate', a precizat acesta.
Guvernul României a decis în Comitetul Național pentru Situații de urgență, trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU . “Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.” se arată într-un comunicat de presă transmis de Guvernul României. Sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.
Cetățenii români care se află în Turcia , pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940
Surse: MAE, Reuters, BBC, Agerpres