Texte şi pretexte: Invitat, criticul şi istoricul literar Paul Cernat
05 Mai 2018, 06:00
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,
În ediţia din 5 mai 2018 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin memorie, deoarece năzuim ca alături de invitatul nostru special, criticul şi istoricul literar Paul Cernat, să medităm asupra unui aspect definitoriu pentru ideea de creativitate artistică românească, mai cu seamă că ne aflăm în Anul Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi orice realizare naţională cu semnificaţie şi de anvergură internaţională se cuvine celebrată. Am ales pentru această ediţie formidabilul fenomen al avangardei literare româneşti din preajma şi de după Primul Război mondial, un domeniu în care scriitorii români au excelat, fiind pionieri pe plan european. Specialist în istoria avangardei literare româneşti, Paul Cernat are la activ două cărţi fundamentale, Avangarda românească și complexul periferiei şi Modernismul retro în romanul interbelic românesc, fără de care cercetarea domenială nu mai poate fi efectuată. În prezent, domnia sa a terminat lucrul la un nou volum dedicat fenomenului avangardist în cultura noastră, despre care vom discuta în premieră la microfonul emisiunii Texte şi pretexte.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria culturii universale, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 197 de ani, la 5 mai 1821, împăratul francez Napoleon Bonaparte se stingea în tristu-i exil de pe Insula Sfânta Elena, statut la care-l obliga condiţia de învins în bătălia de la Waterloo. A fost ultimul mare lider francez, în timpul agitatei sale domnii Franţa atingîndu-şi apogeul de Mare Putere a lumii. Niciodată de-atunci încoace Franţa nu-şi va regăsi acest statut.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, cupletul interpretat de Horia Căciulescu şi Mihai Stoenescu, intitulat Alpinistul.
Ilustrare vizuală: Paul Cernat, coperte, imagini ale avangardei artistice româneşti, portrete Napoleon, mormîntul imperial, Horia Căciulescu şi Mihai Stoenescu, link you tube spre un documentar francez dedicat lui Napoleon Bonaparte:
https://www.youtube.com/watch?v=eXm_Z3muR0U.