Texte şi pretexte:Invitat - Gabriel-Silviu Jivănescu, editor cartograf
28 Aprilie 2018, 06:00
emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,
În ediţia din 28 aprilie 2018 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă provocăm propunîndu-vă o temă dragă iubitorilor de istorie naţională modernă şi admiratori ai tradiţiei monarhice în România: rolul regilor români în făurirea statului modern şi a instituţiilor sale fundamentale.
Pentru a dezvolta acest subiect l-am invitat în studiou pe Gabriel-Silviu Jivănescu, editor cartograf. Specialist în istoria hărţilor, înzestrat cu o excepţională înclinare spre studiu, domnia sa a devenit în ultimii ani, de cînd locuieşte la Praga, ceea ce englezii numesc, atît de plastic, a man of reading, fiind concentrat în această vară asupra hărţilor din arhivele diplomatice europene ce au însoţit reglementările terioriale, la nivel continental, din perioada 1938-1947.
Gabriel-Silviu Jivănescu pregăteşte exact pe această temă o comunicare ştiinţifică pentru un congres internaţional al domeniului care se va desfăşura în curînd la Varşovia, în Polonia. De ce un asemenea invitat pe un subiect care, aparent, se îndepărtează de sfera sa de expertiză? Pentru că Gabriel-Silviu Jivănescu este, aşa cum îi place sieşi să-şi spună, un om de rînd, considerîndu-se amic al Regelui Mihai şi împărtăşind un adevărat cult pentru Regina Maria.
În această calitate, de prieten loial al Monarhiei şi de cititor înrăit al documentelor şi memoriilor membrilor Casei Regale, domnia sa va aborda împreună cu noi modul în care ultimii suverani s-au raportat la harta şi la teritoriul României.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria culturii române, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de faptul că la 28 aprilie 1908 se petrecea un eveniment care avea să marcheze iremediabil istoria culturală a României: înfiinţarea Societăţii Scriitorilor Români.
În cadrul rubricii Ora veselă, bizuită pe înregistrări istorice din „Arhiva de Aur” a SRR, vă invităm să ascultaţi momentul comic intitulat Lămîia, în care strălucesc Emil Popescu, Nicu Constantin, Lucica Zorini şi Paula Rădulescu.
Foto: Gabriel-Silviu Jivănescu, foto ale unor hărţi româneşti vechi, blazonul Casei Regale şi portrete ale monarhilor români, imagini privind Societatea Scriitorilor Români, Nicu Constantin, şi Paula Rădulescu, link you tube spre un scurt film documentar dedicat Monarhiei din România:
https://www.youtube.com/watch?v=MwIfq2uithM.