Texte și pretexte - Invitat,istoricul şi academicianul Radu Vergatti
09 Iunie 2018, 06:00
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,
În ediţia din 9 iunie 2018 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă provocăm intersectînd un eveniment istoric semnificativ. Primul război mondial, din perspectiva unui segment uman care a jucat un rol beligerant direct: femeile.
Istoricul şi academicianul Radu Vergatti ne va vorbi despre luminoasa figură a 500 de eroine din prima mare conflagraţie mondială, plecînd de la valoroasa carte a domniei sale, intitulată Eroinele României Mari. Viaţa de front.
Volumul a apărut recent la Editura Muzeul Literaturii române din Bucureşti. În anul în care celebrăm Centenarul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 fireşte că a evoca acele personaje feminine cu o contribuţie importantă pe frontul contra Puterilor Centrale sau în spatele frontului devine o sarcină mnezică esenţială, un demers de recuperare istorică foarte util.
La începutul emisiunii vom avea şi un scurt interviu cu domnul Anatol Vidraşcu, editorul care a realizat la Casa Litera un monumental album intitulat Marea istorie ilustrată a României şi a Republicii Moldova, o carte dedicată special Centenarului Marii Uniri de la 1918.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria naţională, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de faptul că în urmă cu 420 de ani, la la 9 iunie 1598 era semnat primul tratat între Ţara Românească şi Imperiul Habsburgic.
În cadrul rubricii Ora veselă, bizuită pe înregistrări istorice din „Arhiva de Aur” a SRR, vă invităm să ascultaţi momentul comic intitulat Strategie, în care strălucesc Horaţiu Mălăele, Alexandru Bindea şi Petre Lupu.
Foto: acad. Radu Vergatti, afiş, Marea istorie ilustrată, Anatol Vidraşcu, imagini ale Ecaterinei Teodoroiu şi ale Reginei Maria, Mînăstirea Dealu, portret Rudolf II de Habsburg, Horaţiu Mălăele, Alexandru Bindea şi Petre Lupu, link you tube spre un documentar dedicat împăratului Rudolf al II de Habsburg, suveranul fascinat de alchimie:
https://www.youtube.com/watch?v=y9yrxCaSOL8.