Texte şi pretexte - Vă invităm la o dezbatere despre ce înseamnă a trăi spiritual plecînd de la experienţa marilor maeştri
15 Octombrie 2016, 07:18
realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,
ora 12.00
În ediţia din 15 octombrie 2016 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o dezbatere despre ce înseamnă a trăi spiritual plecînd de la experienţa marilor maeştri. Se tot vorbeşte în ultimul sfert de veac în România, după căderea comunismului, despre sapienţă, gimnastici orientale, despre diferite practici esoterice, despre buddhism, yoga şi zen, despre căi alternative la teologia oficială sau la politicile publice practicate de establishment. Ce este, pînă la urmă, disciplina căutării adevărului lăuntric? În ce constă iluminarea? Poate fi ea atinsă în condiţiile capitalismului supertehnologic de astăzi, în împrejuările stresului cotidian generat de o presiune socio-economică enormă? Invitatul special, cel care ne va călăuzi dialogul, este Bogdan Brumă, un specialist în economia ritualului zen, traducător al unui text fundamental publicat la Editura Herald din Bucureşti, Zen ‒ poarta autentică, de Maestrul Koun Yamada, dar şi discipol peste timp al marelui George Ivanovitch Gurdjieff. Experienţa domniei sale ne poate fi de mare ajutor pe calea găsirii de sine şi a aflării armoniei lăuntrice, iar discuţia noastră pleacă de la volumele, editate recent de casa Herald, În căutarea fiinţei (Gurdjieff) şi Realitatea fiinţei (Jean de Salzmann).
La rubrica Arheologie muzicală îl aniversăm pe un membru poate mai puţin cunoscut al familiei de muzicieni americani Jackson, Toriano Adaryll, zis şi Tito, cel care avea să se remarce ca interpret, compozitor şi producător în muzică pop. El s-a născut la 15 octombrie 1953 în localitatea Gary, Indiana, USA, pe 15 octombrie a.c. împlinînd vîrsta de 63 de ani.
La rubrica dedicată Concursului emisiunii, vă invităm să reflectăm împreună la una dintre marile figuri ale literaturii latine, poetul Publius Vergilius Maro, autorul nemuritoarei epopei Eneida, o legitimare mitologică a supremaţiei romane. Virigiliu s-a născut la 15 octombrie 70 î.Hr. lîngă Mantua, în Galia cisalpină, după unele surse.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi o scenetă interpretată de Radu Zaharescu şi Virgil Ogăşanu intitulată Vizitatorul, înregistrare păstrată în Arhiva de Aur a SRR.