Texte si pretexte: Invitati,istoricul Cezar Buiumaci şi specialistul în comunicare Angelica Iacob
12 Mai 2018, 06:00
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,
În ediţia din 12 mai 2018 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie prin memorie, deoarece năzuim ca alături de invitaţii noştri speciali, istoricul Cezar Buiumaci şi specialistul în comunicare Angelica Iacob, să medităm asupra unei relaţii definitorii pentru trecutul capitalei noastre, mai cu seamă că ne aflăm în Anul Centenarului Marii Uniri de la 1918: traseul Leipzig-Bucureşti.
Am ales pentru această ediţie o asemenea temă deoarece recent, cu prilejul Tîrgului Internaţional de Carte de la Leipzig, dincolo de statutul de invitat de onoare pe care l-a primit România, acolo a fost prezentat un album extrem de interesant, bilingv, intitulat Leipzig-Bukarest: Lepiziger Strasse ‒ eine Europäische Geschichte (Leipzig-Bucureşti: Strada Lipscani ‒ O istorie europeană).
Sute de ani de comerţ înfloritor, un interes puternic al neguţătorilor germani pentru Bucureşti şi sute de poveşti fascinante, iată ce ne promite relaţia invocată anterior.
Angelica Iacob este şeful Serviciului de Relaţii publice, marketing şi proiecte culturale din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti, iar Cezar Buiumaci este muzeograf în cadrul Biroului de istorie bucureşteană al aceleiaşi instituţii, doctorand în istorie.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria culturii universale, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 1905 ani, la 12 mai 113, la ordinul împăratului Traian, se ridica la Roma în For Columna ce avea să-i poarte acestuia numele, în semn de onorare a victoriei sale împotriva dacilor conduşi de regele Decebal.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta interpretată de Radu Zaharescu şi Decebal Curta, intitulat Invenţia.
Ilustrare vizuală: Cezar Buiumaci şi Angelica Iacob, coperte, Tîrgul de la Lepzig, imagini ale străzii Lipscani, imagini ale Columnei lui Traian, Radu Zaharescu şi Decebal Curta, link you tube spre un scurt film animat dedicat construirii Columnei lui Traian:
https://www.youtube.com/watch?v=CF8F03SNRns.