Texte şi pretexte: Implinirea a patru ani de la anexarea Peninsulei Crimeea
24 Februarie 2018, 06:27
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,
În ediţia din 24 februarie 2018 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă provocăm intersectînd un eveniment politic fascinant, cel rusesc, constituit din proximitatea scrutinului electoral prezidenţial din 18 martie 2018.
Este vorba despre stabilirea acestei date cu ţintă precisă şi semnificaţie simbolică netă: împlinirea a patru ani de la anexarea Peninsulei Crimeea.
Mare favorit porneşte, cum altfel, actualul preşedinte, Vladimir Putin, creditat cu 75 % din sufragii, contracandidaţii săi, comunistul Ghenadi Ziuganov şi ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, avînd şanse reduse, asta ca să nu mai vorbim despre reprezentanta curentului politic liberal, vedeta de televiziune Ksenia Sobciak, care este creditată cu 1 % din opţiuni.
Principalul contracandidat al liderului de la Kremlin, Alexei Navalnîi, nu poate candida din pricina unor dosare penale pe teme de corupţie.
Singura problemă pentru Putin o poate constitui slaba
prezenţă la vot a populaţiei, estimările oficiale avansînd o cifră în jurul lui 28 %.
Despre toate aceste chestiuni vom dezbate cu ajutorul invitatului special al ediţiei, istoricul Constantin Corneanu. Acesta este doctor în istorie și președintele Consiliului Director al Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”.
A lucrat ca jurnalist la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale în cadrul redacției TV „Pro-Patria” și la „Observatorul Militar”. În prezent este muzeograf la Foişorul de Foc. Aria sa de expertiză include afaceri externe și politici de securitate, cu precădere în spațiul ex-sovietic, precum și relația dintre Republica Moldova și România.
A absolvit Colegiul Național de Apărare (1998) și Facultatea de Istorie (1994) a Universității București. A publicat lucrarea Sub povara marilor decizii și Victorie însîngerată.
Decembrie 1989, dar şi numeroase articole științifice apărute în revistele Europa XXI, Revista de Istorie Militară, Document (Buletinul Arhivelor Militare Române), Dosarele Istoriei, Istorie și Civilizație, Historia, Lumea Magazin.
A fost nominalizat la Marele Premiu al Clubului Român de Presă pentru talk-show pe anul 2000 cu producția de televiziune Balcanii în flăcări.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria românească, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de faptul că în urmă cu 480 de ani, la 24 februarie 1538, era semnat la Oradea Tratatul de pace între Ioan Zapolya, voievod de Transilvania, şi Ferdinand de Habsburg, rege al Boemiei şi Ungariei.
În cadrul rubricii Ora veselă, bizuită pe înregistrări istorice din „Arhiva de Aur” a SRR, vă invităm să ascultaţi momentul comic intitulat Pancarta, în care strălucesc Radu Zaharescu şi Virgil Ogăşanu.
Foto: Constantin Corneanu, Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, Ghenadi Ziuganov, Vladimir Jirinovski, Ksenia Sobciak, imagini de la Kremlin, Radu Zaharescu şi Virgil Ogăşanu, link you tube spre un documentar dedicat lui Vladimir Putin:
https://www.youtube.com/watch?v=AV9zJFhQtHE.