Texte şi pretexte - vă provocăm intersectînd un spaţiu intelectual de convergenţă a mai multor discipline
24 Septembrie 2016, 06:00
cu Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,
Sîmbătă, 24 septembrie 2016, ora 12.00
În ediţia din 24 septembrie 2016 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă provocăm intersectînd un spaţiu intelectual de convergenţă a mai multor discipline. Este vorba despre medicină, literatură, istorie şi astrologie. De ce? Ei bine, pentru că medicina este o ştiinţă aparte, care nu exclude rigoarea de tip matematic, însă nici flerul şi intuiţia tipice travaliului artistic. Doctorul Mihai Neagu Basarab îmbină fără îndoială aceste calităţi, căci este şi scriitor, şi istoric al culturii, şi astrolog. Format în buna tradiţie a şcolii de medicină de la Bucureşti, s-a specializat în psihiatrie şi istoria medicinei, fiind pînă în 1990 cadru universitar. Pentru a nu se murdări făcînd compromisuri politice în perioada dictaturii, a ales să scrie teatru şi nuvelă, elaborînd totodată o excelentă monografie dedicată lui Paracelsus. Dezamăgit de evoluţiile politice din ţară, s-a autoexilat la Freiburg-im-Breisgau în 1990, specializîndu-se în homeopatie şi ulterior devenind directorul Bibliotecii Române de la Freiburg, posesoarea unui adevărat tezaur de manuscrise, documente şi cărţi ale elitei intelectuale din diaspora. Mihai Neagu Basarab ne-a oferit, prin titluri de memorialistică precum Ultima boemă bucureşteană (1964-1976) şi Conferinţe freiburgheze şi ale scrieri (cinci volume), o mărturie vie, netrădătoare şi armonioasă stilistic, a vieţii literare şi filosofice din România ultimei jumătăţi de veac. Confesiunile şi analizele sale amintesc de strălucitoarea epocă interbelică românească.
În cadrul rubricii Arheologie muzicală, astăzi îl aniversăm pe marele James Maury Hanson, mai cunoscut sub numele de scenă Jim Hanson, de la a cărui naştere se împlinesc la 24 septembrie a.c. 80 de ani, acesta văzînd lumina zilei în 1936 la Greenville, în statul Mississippi, Statele Unite ale Americii. Jim Hanson, artist foarte personal, a fost compozitor, artist de cartoon, producător tv, regizor şi păpuşar, celebritatea venindu-i de la spectacolele de succes mondial cu trupaMuppets.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria literaturii universale, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de Francis Key Scott Fitzgerald, marele prozator al anilor nebuni ai Americii din epoca jazzului, cel de la a cărui naştere celebrăm în ziua de 24 septembrie a.c 120 de ani.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi o schiţă comică excepţională din Arhiva de Aur a SRR, intitulată Murături, în care strălucesc Sanda Toma şi Marin Moraru.