O carte pe zi - Henrik Fexeus, Manualul abilităţilor sociale superioare
20 Iunie 2018, 05:30
realizator Valentin Protopopescu
Miercuri, 20.06.2018, în emisiunea Intro
Henrik Fexeus, Manualul abilităţilor sociale superioare, traducere de Smaranda Nistor, Editura Trei, Bucureşti
V-aţi întrebat vreodată de ce unii oameni au succes pe plan social, iar alţii nu? Întrebarea nu e deloc retorică, în măsura în care nu inteligenţa, munca, voinţa şi norocul par să fie factorii determinanţi în obţinerea succesului în societate. Sau cel puţin nu tot timpul. Mai este ceva, mai rămîne un rest enigmatic ce determină acea aliniere a planetelor astfel încît năzuitul succes să devină realitate. Ei bine, prieteni, acel ceva misterios se numeşte abilitate socială superioară. Dar să fie oare vorba despre un dat genetic, despre o înzestrare magistrală şi unică, despre o educaţie fenomenală şi secretă? Poate că un pic din toate, însă ceea ce este cert e faptul că abilitatea socială superioară se poate deprinde într-un riguros proces de învăţare, iar ceea ce este dat prin naştere poate fi corijat sau ameliorat în acest sens.
Prin urmare, e nevoie de o carte, de un îndrumar de sfaturi şi tehnici sistematizate ce pot perfecţiona modalitatea de relaţionare favorabilă în societate a unui individ. Ei bine, iată că avem astăzi şi în limba română, graţie traducerii semnate de Smaranda Nistor şi Editurii Trei din Bucureşti, un text revelator şi foarte util în domeniu, Manualul abilităţilor sociale superioare, scris de Henrik Fexeus. Autorul este specialist în psihologie, tehnici de comunicare şi limbajul corpului, în Programare Neurolingvistică şi hipnoză, fiind clasat pe locul al doilea în importantul top mondial Global Guru. Henrik Fexeus susţine conferinţe peste tot în lume despre tehnicile de manipulare şi influenţarea psihologică în mass-media, publicitate şi propagandă. El a mai publicat la Editura Trei cartea Arta de a citi gîndurile.
În volumul de faţă, Manualul abilităţilor sociale superioare, Henrik Fexeus abordează frontal chestiunea neîncrederii în sine. Aceasta înseamnă, de cele mai multe ori, exprimarea involuntară a unui defect, unei suferinţe, unei limite aparent insurmontabile, care generează însingurare şi stinghereală. Cum să răzbatem în viaţă dacă neîncrederea ne afectează atît de mult, dacă nu ştim să comunicăm social şi dacă nu reuşim să ne ameliorăm abilităţile de reuşită? În ciuda tuturor obstacolelor, autorul ne asigură că există tehnici şi metode de comunicare verbală şi mai ales nonverbală care ne pot ajuta să ne rafinăm modalităţile de relaţionare socială.
De la exprimarea nonverbală la pierduta artă a conversaţiei, de la arta de a asculta pînă la gestionarea emoţiilor şi trăirea empatiei, de la exersarea abilităţilor sociale în propriul caz pînă la tehnica de a-i schimba pe ceilalţi, de la gestionarea conflictului potenţial şi pînă la deprinderea familiarizării cu gîndul morţii, iată tot atîtea modalităţi de a ne perfecţiona maniera de a relaţiona eficient cu ceilalţi.
Foto Henrik Fexeus, coperte, imagini ale unor contexte de comunicare socială performantă, link you tube spre o scurtă emisiune tv în care autorul explică maniera în care unii oameni ştiu să se facă imediat agreabili în societate:
https://www.youtube.com/watch?v=rycw7OFrDFw.