Născut în România - Invitat,istoricul militar Călin Hentea
30 Iulie 2018, 06:00
Născut în România, realizator Valentin Protopopescu
Propaganda românească de-a lungul istoriei, specific, originalitate şi efiecienţă ‒ un brand de ţară
Istoricul militar Călin Hentea, probabil cel mai important cunoscător al fenomenului propagandei pe care-l avem în acest moment în ţară, este autor a numeroase studii şi enciclopedii. Călin Hentea are la bază studii universitare politehnice (1983) şi de drept (1998). Este doctor Magna cum Laude în ştiinţe militare (2008) cu o teză despre propagandă și operații informaționale. Între 1986 și 2008 a fost ofițer activ în cadrul M.Ap.N., luînd parte la numeroase operaţiuni internaţionale sub egida N.A.T.O.
Este colaborator permanent al revistelor Historia şi Istorie și civilizație, semnînd peste zece volume de autor dedicate propagandei sub multiple forme şi faţete, atît în ţară cît şi în Statele Unite ale Americii. Printre aceste titluri se numără Enciclopedia propagandei românești (2012), apărută la Editura Adevărul, Memorii în bocanci (2013), la Editura Cartea Românească, Spectacolul propagandei (2014), la Editura Metero Press, Propaganda în război (2014), la Editura Cetatea de Scaun din Tîrgoviște şi Statul și propaganda (2014), la Editura Institutul European din Iași.
În dezbaterea găzduită de această ediţie a emisiunii Născut în România, Călin Hentea a decriptat trăsăturile exponenţiale ale fenomenului propagandistic românesc, definind o sumă de caracteristici ireductibile şi profund originale.
Aceste însuşiri, susţine invitatul nostru, individualizează propaganda naţională şi o transformă într-un instrument de comunicare şi control politic capabil atît să producă efecte pozitive, cît şi să dezvolte consecinţe manipulatorii şi de spălare a creierelor.
Foto Călin Hentea, foto ale copertelor cărţilor sale, imagini ilustrînd universul propagandei româneşti, link you tube spre o emisiune tv în care Călin Hentea a fost invitat, vorbind despre genul jurnalismului de front:
https://youtu.be/hXkVJUUB7WU. (editia din 7 aprilie 2018)