Izvoare de filosofie - Invitat: Vlad Niculescu-Dincă, profesor la Universitatea Leiden din Olanda (I)
13 Octombrie 2017, 06:00
Edițiile din 13 și 20 oct. 2017, Filosofia tehnologiei – un nou domeniu de explorări interdisciplinare. Teme, metode, cercetări
Vorbim tot mai mult în ultima vreme despre dependența noastră de tehnologie și despre faptul că omul și-a pierdut - încă după înfăptuirea revoluţiei industriale, când unealta mânuită de priceperea meșteșugarului a fost înlocuită cu maşina - calitatea de agent al unei munci creative ce altădată îi conferea, deopotrivă, împlinire personală, demnitate și sens al vieții.
Faptul că astăzi tehnologia a devenit o interfață între noi și natură ori că oamenii se văd tot mai mult ca simple anexe ale diversele mașinării și aparate analogice sau digitale, la care trebuie să adăugăm și fireștile amenințări ce vin din folosirea pe scară largă a roboților și a inteligenței artificiale etc. i-au motivat atât pe oamenii de știință, cât și pe filosofi, să cercetează natura ambiguă a tehnologiei, faptul că ea poate produce, fără voia noastră, în același timp, și binele și răul.
Ei bine, despre această ambiguitatea valorică a tehnologiei, cognitivă și etică, vom discuta în două ediții succesive ale emisiunii Izvoare de filozofie cu dl Vlad Niculescu-Dincă, profesor la Universitatea Leiden din Olanda, dr. în filosofia tehnologiei și unul dintre cei mai buni cunoscători ai acestui domeniu de avangardă în cercetarea filosofică actuală.
Domnia sa este inginer de formație și a activat în acest domeniu ca specialist în automatică, calculatoare și programare. O fost apoi bursier al Universității Tehnice din Eindhoven, Olanda, dobândind o diplomă în ingineria software. A urmat apoi cursurile unei master în filosofia tehnologiei la Universitatea din Twente, Olanda, specializându-se în acele arii tematice care privesc dezbaterile etice legate de tehnologiile noi și emergente. Studiile în domeniul filosofiei tehnologiei au continuat prin susținerea unui doctorat la Universitatea din Maastricht din Olanda, perioadă în care a explorat, teoretic și experimental, politicile moderne mediate tehnologic: supraveghere sociala a mass-media, tehnologii de detectare, comunicații mobile, sisteme informatice geografice. A fost lector în cadrul Departamentului Media și Comunicare a Școlii Erasmus de Istorie, Cultură și Comunicare, iar în prezent este profesor de filosofia tehnologiei la Universitatea din Leiden. ( a se vedea, https://www.eshcc.eur.nl/english/personal/dinca/)
De curând domnia sa a primit și un prestigios premiu oferit de către Societatea pentru Filozofie și Tehnolgie (Society for Philosophy and Technology), acordat pentru cercetările din domeniul filosofiei supravegherii mediatice. ( a se vedea fotografia din timpul decernării premiului la Darmstadt în Germania și pagina electronică a acestei societăți, http://www.spt.org/congrats-earlycareer2017/).
Revenind, în prima dezbatere, difuzată vineri, 13 oct. 2017, vom încerca să circumscriem domeniul de analiză a filosofiei tehnologiei: istoria constituirii domeniului, tematicile, metodele, prezența acestuia în programele de studii din marile universități umaniste și tehnice ale lumii, agenda actuală de cercetări teoretice și experimentale etc.
În cea doua dezbatere, difuzată vineri, 20 oct. 2017, vom aduce în prim plan un capitol insolit al cercetărilor din domeniul filosofiei tehnologiei și anume fenomenul supravegherii mediatice, explorat sub aspect filosofic și etic de către dl Vlad Niculescu în teza sa de doctorat, Policing Matter(s). Towards a sedimentology of suspicion in technologically mediated surveillance.
(Lucrarea Policing Matter(s) poate fi descărcată de la adresa: https://cris.maastrichtuniversity.nl/portal/files/4703296/c5425.pdf)
Vă aștept, ca de obicei, vineri între orele 21.10-22.00, pe lungimile de undă ale Postului de Radio România Cultural.
Realizator: Constantin Aslam
Conexiuni: