Idei în nocturnă- Pagini de Istorie - Steagul liturgic al lui Ştefen cel Mare
02 Aprilie 2019, 06:00
Marţi 2 aprilie 2019, Radio România Cultural (21.10- 22). Steagul liturgic al lui Ştefen cel Mare, vedeta unei expozţii româneşti ce se va deschide în crând la Luvru. Invitat, dr. Doru Liciu, directorul Arhivelor Diplomatice ale MAE. Realizator, Dan Manolache.
În perioada 17 aprilie- 29 iulie 2019, celebrul muzeu parizian Luvru va găzdui o expoziţie românească de broderii în tradiţie bizantină din perioada secolelor XV- XVII, expoziţie cuprinsă în programul Sezonului Franţa-România.
„ Vedeta” expoziţiei va fi Steagul liturgic al lui Ştefen cel Mare, o broderie de mare preţ pe care se află scris textul unei rugăciuni care se pare că îi aparţine chiar marelui voievod: „O răbdătorule de patimi și purtătorule de biruință, Mare Gheorghe, întru necazuri și năpaste iute mijlocitorule și fierbinte ajutătorule, celor întristați bucurie nespusă, primește de la noi această rugăciune, a smeritului tău rob, a Domnului Ioan Ștefan voievod, prin mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovenești, păzește-l pe el nevătămat în veacul acesta și în cel ce vas ă fie, prin rugăciunile noastre ale închinătorilor tăi, ca să te slăvim în veci, amin. Și s-a făcut în anul 7008, iar al domniei lui 43."
Iată o succintă prezentare preluată de pe site-ul MAE:
„ Stindardul lui Ștefan cel Mare este un simbol al rezilienței românilor în timpuri de restriște și recuperarea lui în timpul Primului Război Mondial a reprezentat un imbold pentru soldații ce apărau națiunea retrasă la fruntariile vechii țări a Moldovei. Totodată, este una dintre cele mai prețioase broderii liturgice postbizantine din lume, fiind realizat în anul 1500 într-un atelier autohton din Suceava. Istoricii sunt de părere că stindardul a fost donat inițial unei biserici de curte sau unui așezământ monahal din Moldova care avea hramul Sfântului Gheorghe. Ulterior, la o dată necunoscută, a ajuns la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos (astăzi, mănăstire bulgărească), pe care Ștefan o salvase din ruină în anii de final ai domniei sale.
Ministerul Afacerilor Externe al României deține un dosar de arhivă vechi de un secol, privind demersurile diplomatice pentru recuperarea acestui stindard. Astfel, la începutul anului 1917, în plin Război Mondial, Consulatul României la Salonic a inițiat demersuri pentru a fi recuperat de la mănăstirea Zografu, aflată sub controlul trupelor ruse. Cu ajutorul armatei franceze, prețiosul obiect a fost preluat și trimis la Paris. Stindardul a fost predat Legației României la Paris, în cadrul unei ceremonii deosebite, desfășurată la Universitatea Sorbona, la 28 iulie 1917. A ajuns în țară abia în 1920, fiind predat de Ministerul Afacerilor Străine către Ministerul de Război. A fost păstrat ulterior la Muzeul Militar până în 1970, când a fost predat Muzeului Național de Istorie a României.”
Vom vorbi despre expoziţie, vom prezenta povestea preţiosului steag, dar vom încerca să aflăm cât mai multe şi despre adevăratul tezaur istoric pe care îl păstrează Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe
Fotografiile ne-au fost puse la dispoziţie, cu o amabilitate pentru care mulţumim, de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.
https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/idei-%C3%AEn-nocturn%C4%83-pagini-de-istorie-steagul-liturgic-al-lui-%C5%9Ftefen-cel-mare/