Idei în nocturnă- Pagini de Istorie - Marea foamete sovietică 1926- 1936
26 Martie 2019, 12:01
marţi 26 martie 2019, Radio, România Cultural (21.10- 22). Marea foamete sovietică 1926- 1936. Invitat, dr. Vadim Guzun, istoric şi diplomat, autorul lucrării cu acest titlu apărută la Editura Argonaut. Realizator, Dan Manolache.
O intensă propaganda vorbeşte, îndeosebi în spaţiul dintre Prut şi Nistru, despre suferinţele populaţiei din Basarabia în perioada 1918- 1940, când această provincie a revenit în graniţe româneşti. Au apărut desigur multe lucrări documentate care prezintă cu obiectivitate situaţia Basarabiei din acei ani. Fără a evita evocarea unor abuzuri ale administraţiei, este pusă în evidenţă dinamica dezvoltării acestei provincii în perioada interbelică.
Iată doar câteva date. S-au construit şcoli noi în aproape fiecare sat astfel că au fost deschise 1721 noi localuri de învăţământ. Se adăugau 189 şcoli urbane şi 10 şcoli profesionale. S-a realizat reforma agrară, ţăranii primind loturi de 6-8 ha, mai mari decât în restul ţării. S-a dezvoltat mica industrie, în special alimentară, au fost construite șosele naționale și regionale, a luat avânt transportul inclusive pe Nistru şi Prut, a fost dezvoltat şi diversificat comerţul astfel încât Basarabia a devenit cea mai mare exportatoare de fructe și struguri din țară. Nu în cele din urmă locuitorii se bucurau de drepturi şi libertăţi de neconceput în Rusia ţarilor şi care se vor dovedi, în curînd, în cea comunistă doar minciuni propagandistice.
De aici până la a descrie această perioadă ca fiind cea mai neagră din istoria Basarabiei este exact distanţa de la adevăr la minciună.
Cartea despre care vom discuta în această seară are meritul de a pune în evidenţă tragedia românilor, dar nu numai a lor, trăitori în aceeaşi perioadă în “raiul” comunist. Ea vorbeşte despre realităţi cumplite, practic necunoscute la noi şi fireşte, evitate de apologeţii comunismului. Iar la sfârşitul anilor ’20 şi începutul anilor ’30 ai secolului trecut, realitatea cutremurătoare era foametea. Aşa cum subliniază autorul, „ea a fost un produs ideologic, generat de un sistem totalitar care nu accepta diversitatea şi pentru care istoria era o permanentă luptă între categorii sociale antagonice. Raportat la număruş victimelor din mediul rural, exterminarea prin foamete a fost o „soluţie finală” nu doar pentru problema colectivizării, ci şi pentru uniformizarea culturală şi identitară”. Numărul victimelor este greu de precizat pentru întreg teritoriul devenit „câmp de luptă” el este de ordinul milioanelor. În zonele locuite de români, în stânga Nistrului, „victoria” comunismului a însemnat zeci de mii de morţi, deportaţi sau refugiaţi. Se estimează că dintre ei, aproximativ 20.000 au reuşit să treacă Nistrul şi să-şi salveze viaţa trecând în ţara care le fusese zugrăvită ca fiind un tărâm al exploatării, al sărăciei şi al lipsirii de derepturi.
Vom vorbi despre foamete, despre comunism şi democraţie, despre minciună şi adevăr, despre teroare şi libertate. Vom vorbi despre drame produse cu multă vreme în urmă, încercând să le evaluăm consecinţe contemporane.
https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/idei-%C3%AEn-nocturn%C4%83-pagini-de-istorie-marea-foamete-sovietic%C4%83-1926-1936/