Idei in nocturnă- Pagini de Istorie - Evenimentele de astăzi, pagini ale istoriei de mâine?
10 Martie 2020, 05:36
marţi 10 martie 2020, Radio, România Cultural (21.10- 22). Evenimentele de astăzi, pagini ale istoriei de mâine? Invitat Adriana Buzoianu, jurnalist la agenţia RADOR. Realizator Dan Manolache.
Ne-am gândit ca în acestă seară să trecem în revistă câteva dintre evenimentele care suscită interesul opiniei publice, aşa cum le înfăţişează agenţiile de presă. Pornim de la ideea că istoria se creează chiar în vremea noastră dar şi de la intrebarea câte dintre faptele care ni se par importante vor rămâne în paginile cărţilor şi în memoria urmaşilor....
Iată doar cateva dintre subiectele pe care le vom aborda în emisiune, pornind de la selecţia zilnică pe care o face RADOR:
Vom vorbi mai întâi, fireşte, despre pericolul mondial personalizat de rapida răspândire a Coronavirus (Covid-19). Ultimele date indică un număr de peste 110.000 de îmbolnăviri, peste 3.800 de decese şi o răspândire în peste 100 de ţări.
Referindu-se la situaţia din SUA şi la implicaţiile politice ale acţiunilor Admininstraţiei, New York Times, titrează: „Coronavirusul vine să-i ia președinția lui Trump”. Pe 31 ianuarie el a luat decizia excelentă de a interzice intrarea în SUA a cetățenilor străini veniți din China. Interdicția nu putea împiedica răspândirea virusului în SUA, dar a încetinit-o, oferindu-i Americii timp prețios – o lună pentru a se pregăti pentru epidemie. Însă administrația a irosit complet acea lună, și acționează abia acum, când virusul deja s-a răspândit. Date fiind și consecințele economice inevitabile, Trump e în pericol de a-și pierde președinția, pentru că atunci când marele test a venit el nu l-a luat în serios suficient” conchide New York Times.
În context vom vorbi şi despre campania electorală americană pentru alegeri prezidenţiale. Iată un tablou al situaţiei din tabăra democrată, conturat de Rador pe baza informaţiilor de oresă: „Din capitala americană, săptămânalul Washington Examiner rezumă situația alegerilor primare pentru nominalizarea candidatului la președinție al Partidului Democrat. Ele au devenit o cursă în doi, între favoriții Joe Biden și Bernie Sanders. Biden conduce deocamdată, cu 624 de delegați de partea sa, față de cei 556 ai lui Sanders; e nevoia ca un candidat să obțină susținerea a minim 1.991 de delegați pentru a obține nominalizarea. O etapă importantă urmează marți, când vor avea loc alegeri în șase state, fiind „pus la bătaie” un număr total de 352 de delegați.”
Revenind la coronavirus, agenţia Rador consemnează şi un articol apărut în ziarul belgian Le Soir care anunță că în statul New York s-a instituit sâmbătă starea de urgență pentru a lupta contra coronavirusului, după apariția a 20 de cazuri noi, care ridică totalul la 76.
Aflăm de asemenea, din aceeaşi sursă, că portalul spaniol 20 Minutos preia însă un avertisment lansat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cum că unele țări nu iau în serios amenințarea coronavirusului. OMS nu a vrut să dea exemple concrete, dar a subliniat că „securitate, diplomație, finanțe, comerț, transport, informații […] întreg guvernul trebuie să fie implicat”. Pe de altă parte, OMS a transmis că în Coreea de Sud, a doua țară cea mai afectată cu peste 5.200 de cazuri, există „semne pozitive”, o reducere progresivă a numărului de infectări zilnice, deși acestea depășesc 500”.
Agenţiile de presă anunţă „semne pozitive”şi în China unde numărul de cazuri scade constant în China, dar şi că epidemia evoluează îngrijorător în alte țări, inclusiv în Italia, unde autoritățile au luat măsuri fără precedent, punând sub carantină 16 milioane de oameni din Lombardia și alte zone din nordul țării. Ingrijorător şi pentru noi pentru că se ştie sursa îmbolnăvirilor din Romania este Italia.
O altă temă care ţine capul de afiş al actualităţii este cea a emigranţilor sirieni din Turcia care au primit din partea guvernului de la Ankara permisiunea, ba chiar şi îndemnul, de a părăsi Turcia şi a se îndrepta către ţările Uniunii Europene. Se ştie că în taberele de refugiaţi de pe teritoriu Turciei se află peste 3,6 milioane de refugiaţi sirieni şi se ştie de asemenea că noua atitudine a autorităţilor turce este motivată de lipsa de sustinere a UE în recentul conflict turco- siriano- rus din regiunea Idlib. Cotidianul portughez Jornal Económico scrie despre „Un nod gordian numit Idlib”, identificând în special Turcia ca aflându-se la originea problemei: „Dacă operațiunea lansată de Ankara în nord-estul Siriei în 2019 pentru a crea o zonă-tampon între Siria și Turcia, ar putea avea un anumit sens într-o logică existențială (să evite continuitatea teritorială între kurzii sirieni și turci) și defensivă, la Idlib situația este complet diferită. Este vorba despre expansionism și ocuparea teritoriului, cu sprijinul unor grupări jihadiste și islamiste, cu încălcarea flagrantă a dreptului internațional.” Din Italia, Il Fatto Quotidiano rezumă dezastrul umanitar, citând date ONU: „numărul persoanelor sinistrate de la 1 decembrie până în prezent a crescut la un milion de oameni. 80% sunt femei și copii. Sunt şi minori în proporţie de 60%”. În total, în Idlib, „două milioane şi opt sute de mii [de refugiați] au nevoie de asistență umanitară urgentă”.
Vom discuta desigur şi despre alte subiecte cum ar fi de exemolu recenta prăbuşire, cu 25% a preţului petrolului sau despre perspectivele economiei mondiale afectate de constângerile impuse de prevenirea răspândirii virusului Covid-19.
O emisiune despre evenimentele din lumea de astăzi, viitoare rânduri în cărţile de istorie de mâine.
Fotografiile sunt preluate de site-urile Rador şi Wikipedia.