Idei in nocturnă- Pagini de Istorie - Două evenimente petrecute cu trei sferturi de veac în urmă
17 Septembrie 2019, 06:37
marţi 17 septembrie 2019, Radio, România Cultural (21.10- 22). Două evenimente petrecute cu trei sferturi de veac în urmă (23 august şi 12 septembrie), rememorate de doi contemporani, un om politic, Corneliu Coposu şi un militar, Anton Dumitrescu. Realizator, Dan Manolache.
Am evocat în ultimele două emisiuni evenimentele de la 23 august 1944 dar şi anii care au urmat, ani în care România a intrat în orbita URSS. Astăzi vă propun să ne întoarcem la două momente îndelung discutate atât în epoca în care s-au produs cât, mai ales, în cei 75 de ani ce au trecut de la producerea lor. O vom face apelând la amintirile Seniorului Corneliu Coposu, cea mai importantă personalitate politică a României post comuniste. Îl vom asculta vorbind despre 23 august 1944 dar şi despre Convenţia de armistiţiu semnată în acelaşi an, la 12 septembrie, între guvernul României şi cele ale URSS, Regatul Unit şi SUA.
Vă invit să ascultaţi şi marturia unui militar, Anton Dumitrescu, ofiţer al batalionului de gardă de la Palatul Regal, despre succesiune evenimentelor care au dus la arestarea mareşealului Ion Antonescu şi a lui Mihai Antonescu la 23 august 1944. O înregistrare păstrată în arhiva secţiei de istorie orală a SRR. Mulţumim colegilor prin amabilitatea cărora o potem difuza în această seară.
Au fost evenimente importante care au dus la schimbarea cursului democratic al ţării noastre. Vor fi evocate personalităţi care aparţineau unei lumi normale pe care însă, comunismul avea să o abată de la curgerea firească.
Corneliu Coposu, de pildă, a fost arestat în 1947, în chiar ziua în care francezii sărbătoresc căderea Bastiliei şi fost aruncat în închisoare. Procesul s-a judecat abia peste....8 ani, în 1955, cu uşile închise. Avocatul apărării a relatat familiei că în rechizitoriul său, procurorul a susţinut că deşi nu sunt fapte incriminante dovedite, Corneliu Coposu „trebuie condamnat pentru că reprezintă un pericol pentru statul socialist întrucât are capacitatea de a polariza multe elemente în jurul lui”. Verdictul era desigur previzibil, muncă silnică pe viaţă pentru „înaltă trădare a clasei muncitoare şi crimă contra reformelor sociale”. A urmat o detenţie de 17 ani şi jumătate din care 8 de izolare totală. A urmat însă şi o revenire în viaţa politică românească, după 22 decembrie 1989, o revenire care însă, din păcate, nu a reuşit să producă decât în mică măsură o renaştere morală a României. Cauzele sun multe şi nu le vom discuta aici....
Am avut sansa, mulţi dintre noi să fim contemporani cu Seniorul, cei mai tineri îl pot cunoaşte din cărţi sau din povestiri….Putem spune oare cu indreptăţire că nu avem modele, că nu avem repere morale?
https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/idei-in-nocturn%C4%83-pagini-de-istorie-dou%C4%83-evenimente-petrecute-cu-trei-sferturi-de-veac-%C3%AEn-urm%C4%83/