Idei in nocturnă- Pagini de Istorie - Carol I şi proiectul său de ţară pentru România
06 August 2019, 06:48
marţi 6 august 2019, Radio, România Cultural (21.10- 22). Carol I şi proiectul său de ţară pentru România. Invitat, dr. Narcis Dorin Ion, Directorul general al Muzeului Naţional Peleş. Realizator, Dan Manolache.
Cu ceva vreme în urmă, în primăvara acestui an, la 20 aprilie, s-au împlinit 180 de ani de la naşterea lui Carol I, primul rege al României.
Cu mai puţină vreme în urmă, la 27 iulie s-a vernisat la Muzeul Peleş o expoziţie dedicată suveranului cu cea mai îndelungată domnie din istoria noastră, expoziţie intitulată „Regele Carol I, ctitorul României modene”, prilej cu care s-au lansat şi o monografie- album care ilustrează atât personalitatea regelui cât şi progresul României în cei 48 de ani de domnie. O lucrare ce este deopotrivă valoroasă din punctul de vedere al informaţiei, în mare parte inedite, conţinute şi din acela al prezentării grafice de excepţie.
Vom vorbi în emisiunea din această seară despre Carol I şi epoca sa pornind de la cuvintele lui Nicolae Iorga: „pentru dânsul România fusese o ţară înapoiată care avusese nevoie de un salvator”.
Iată doar câteva dintre subiectele pe care le vom discuta, pornind de la capitolele lucrării menţionate şi de la adevărul istoric, acela că, România modernă a fost ctitorită în vremea sa:
- Un Hohenzollern în România
- Carol I - Creatorul reşedinţelor regale din Bucureşti
- Domeniile Coroanei - o instituţie model a regelui Carol I
- Clădiri publice în Bucurştii regelu Carol I
- Ctitorii ale regelui Carol I la Marea Neagră
A fost o epocă în care, în România, părea că totul este de făcut şi în care sub impusul care venea de la Rege, ţara noastră a parcurs cu grăbire un important drum către modernitate, către sincronizarea cu Europa vestică spre civilizaţia căreia privea cu speranţă
În testamentul sau subliniind că în întreaga domnie s-a condus după deviza „Totul pentru ţară, nimic pentru mine”, Carol I scria: “Mulţumesc din suflet tuturor celor care au lucrat cu mine şi care m-au servit cu credinţă. Iert acelora care au scris şi au vorbit în contra mea, căutând a mă calomnia sau a arunca îndoieli asupra bunelor mele intenţiuni. Trimiţând tuturor o ultimă salutare, plină de dragoste, rog ca şi generaţiile viitoare să-şi amintească din când în când de acela care s-a închinat cu tot sufletul, iubitului său popor, în mijlocul căruia el s-a găsit aşa de fericit. Pronia cerească a voit ca să sfârşesc bogata mea viaţă. Am trăit şi mor cu deviza care străluceşte în armele României: „Nihil sine Deo!”
Va fi fost Carol I pe potriva imaginii pe care regina Elisabeta o asocia purtatorului puterii regale? "Tronul este o slujbă grea, - credea Carmen Sylva- trebuie să fii şi far şi port şi ancoră şi stâncă şi încă multe altele, şi pentru toate acestea tot nu ai decât o viaţă şi o putere. Dar când ai ajuns la sfârşit şi ţi se recunoaşte astfel ceea ce ai încercat să fii, atunci poţi închide ochii în linişte, atunci poţi să spui că viaţa a fost foarte frumoasă. Dacă e cu putinţă, trebuie să fii totdeauna impersonal, să nu urăşti, să ierţi totdeauna, să fii totdeauna liniştit şi credincios datoriilor tale."
Vom încerca să oferim în emisiunea din această seară câteva răspunsuri. Şi fiindcă, din fericire, sezonul vacanţelor nu s-a încheiat vă invitîm să vizitaţi sau să revizitaţi Peleşul. Întotdeauna merită!
Fotografiile au fost preluate din fototeca Muzeului Naţional Peleş
https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/idei-in-nocturn%C4%83-pagini-de-istorie/