Idei în nocturnă- Pagini de Istorie - Altfel despre trecut
26 Februarie 2019, 06:34
Marţi 26 februarie 2019, Radio, Romania Cultural (21.10- 22). Altfel despre trecut. Invitat, Mihaela Simina, autoarea cărţii „Accent pe istorie” apărută la editura „Cetatea de Scaun”. Realizator, Dan Manolache.
Istoria este cea mai frumoasă poveste ne spune, cu dreptate, profesorul Adrian Cioroianu. Istoria este însă o poveste lungă, stufoasă, imposibil de cunocut în totalitate şi care este spusă, de multe ori, făra har, încâlcit, neatractiv… Este metoda sigură, mulţi au verificat-o în şcoală, de produce o reacţie de….apărare. Este catalogată plicticoasă şi in consecinţă orice apropiere este evitată cu stăruinţă.
De ce este importantă istoria? Ne-am dat seama, ne putem da seama sau ne-am putea da seama citind câteva dintre milioanele de cărţi despre trecut, privind câteva dintre sutele de mii de filme cu subiect istoric sau amintindu-ne că am fost cu toţii mângâiaţi de poveştile cu voievozi buni sau răi pe care ni le istoriseau bunicii şi în care câştigau, fără excepţie, cei buni, cinstiţi, harnici şi viteji.
Cum alegem însă din imensitatea evocărilor timpului trecut? Ei bine, curiozitatea ne poate fi treztă de cărţi cum este cea despre care vom discuta în emisiunea din aceată seară, „Accent pe istorie”. Cu grija de a prezenta nealterat adevărul istoric, Mihaela Simina găseşte detaliul semnificativ, “accentul” , care să ne facă să privim cu interes evenimentul, personajul, locul Istoric şi astfel să devenim curioşi să aflăm mai mult.
Iată doar câteva exemple de titluri şi “accente” revelatoare:
“Oscar- o statuetă din 1929”- aflăm că numele celebrului trofeu a fost preluat de la… bibiotecara Academiei Americane de film care a găsit că seamănă cu unchiul său, Oscar.
“Fabricat în Roma Antică”- este vorba despre primul….mall! A fost inaugurat în anul 113, proiectat de Apolodor din Damasc, comandat de Traian şi plătit cu….aurul dacilor. Forul lui Traian, care poate fi admirat şi astăzi, era o construcţie complexă, cu şase niveluri, care adăpostea peste 150 de magazine, apartamente, birori şi o bibliotecă. La ultimul etaj era o adevărată alee a ….barurilor!
Un consistent capitol este consacrat desigur istoriei românilor. Iată doar câteva titluri care ne trezesc curiozitatea şi interesul de a citi textele: “Fanarioţii în Principatele Române: parlez-vous francais?”; “Abilitate politică internă”; “Promisiune de campanie electorală în 1927: ploaia”; “Regele Mihai I”…..
Va fi o discuţie despre atractivitatea istoriei şi depre modalităţile de a o prezenta punându-i în valoare farmecul.
https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/idei-%C3%AEn-nocturn%C4%83-pagini-de-istorie-altfel-despre-trecut-26-februarie-2019/