Azi la Radio România Cultural: Idei în nocturnă- Pagini de Istorie
22 Ianuarie 2019, 06:00
marţi 22 ianuarie 2019, Radio, Romania Cultural (21.10- 22). Relaţiile cu Marile Puteri şi importanţa lor în realizarea aspiraţiilor politice ale românilor. Punct de plecare, Unirea Principatelor, 24 ianuarie 1859. Invitat, prof. univ.dr. Dragoş Petrescu. Realizator, Dan Manolache.
Ideea emisiunii a plecat de la o înţeleaptă frază ce îi aparţine lui Ion Ghica: “Istoria românilor ne arată că unirea a fost totdeauna ţelul cel mai dorit al lor. Ori de câte ori viitorul a surâs României, fiii ei nu au lipsit de la a aspira către unire.”
Cugetarea marelui om politic şi de cultură ne apare ca adevărată deopotrivă în cazul Unirii Principatelor la 1859 dar şi în ce priveşte Marea Unire de la 1918. Cum să interpretăm însă “surâsul viitorului”? Mai mult chiar, la care fii să se fi referit Ion Ghica? La popor sau la elitele sale? Mai ales că, Mihail Kogâlniceanu afirmă fără îndoieli că “Unirea, Naţiunea a făcut-o!” Iată doar câteva întrebări la care vom căuta răspunsuri pe parcursul emisiunii.
În această succintă prezentare ne vom limita la a avansa doar câteva posibile trasee… Va fi fiind “surâsul viitorului” şansa ca aspiraţiile românilor să se găsească în consonaţă cu interesele Marilor Puteri? Elita politică românească a gândit şi propagat marile proiecte naţionale sau a fost, în mare măsură, ecoul dorinţelor naţiei?
Vom vorbi aşadar, din această perspectivă, despre cele două Uniri dar vom extrapola tema discuţiei abordând încă doua momente crciale ale istoriei noastre, situaţia României la sfârşitul Celui de al Doilea Război Mondial şi cojunctura externă în care au avut loc evenimentele din decembrie 1989.