Idei în nocturnă. Pagini de Istorie - O călătorie în Irlanda şi Scoţia, pe urmele celţilor. Invitat, dr. Codruţ Constantinescu
10 Iulie 2018, 06:13
marţi 10 iulie 2018, Radio România Cultural (21.10- 22).
Redactor Dan Manolache.
O călătorie in Irlanda si Scoţia, pe urmele celţilor. Invitat, dr. Codruţ Constantinescu. O emisiune din fonoteca “Paginilor de Istorie”.
“Adoptând o atitudine deschisă, căutând adevarul meu, am descoperit o minunată paleta de culori a Europei care a început mult prea devreme să ni se pară banală. Dacă ridicam puţin ochii din fundătura noastră, putem observa transformările care au loc şi ar fi potrivit sa apreciem mult mai mult Uniunea Europeană pentru tot ce ne oferă. Nu se ştie cum si când vor dispărea.”
Astfel îşi incepe invitatul emisiunii din această seară cartea de călătorie în două dintre cele mai fascinante spaţii europene….. Locuitorii lor, au o istorie încarcată de evenimente, o istorie tulbure şi tulburată până aproape de zilele noastre.
Două popoare numeric putin numeroase, fiecare de aproximativ 5 milioane, care însă şi-au marcat puternic trecerea prin timp. Un şir aproape neintrerupt de lupte cu străini (vikingi, englezi), dar şi interne între nenumăratele clanuri, eroi si martiri, trădători si patrioţi, foamete, mândrie, pasiune pentru whisky, bere Guinness dar şi pentru cultură ( Irlanda are patru premiaţi Nobel pentru literatură), un monstru locuind un lac, castele bântuite de stafii şi enumerarea ar putea continua.
Două ţări care merită vizitate, două ţări în care, ca aproape peste tot în Europa întâlneşti mulţi români ce şi-au găsit sau caută un loc de muncă. Călătorul, domnul Codruţ Constantinescu, îşi descrie parcursul cu un amestec de erudiţie, mirare, entuziasm, scepticism şi bucuria de a se afla în fiecare dintre locurile pe care ni le infăţişeazî.
Este cartea unui tânar vizitator ce-şi păstrează în permanenţă normalitatea. Încearcă să intre în conversaţie cu oamenii întâlniţi, să înţeleagă mai mult decât să contemple. Poate de aceea cartea sa se citeste cu usurinţă, poate de aceea am avut deseori senzaţia că îl însoţesc la Trinity College din Dublin, la inchisoarea Kilmainham, la catedralele Saint Patrick şi Christ Church, în hanuri din micuţe localităţi irlandeze şi scoţiene, în micul Muzeu al farurilor de coastă sau în impresionantul Muzeu Naţional al Războiului.
Emisiunea vă propune o intâlnire sau reîntâlnire cu trecutul şi prezentul Irlandei şi Scoţiei într-o încercare de a vă stârni, de ce nu, curiozitatea….