Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: O istorie….trăită!
05 Iunie 2018, 06:20
marţi 5 iunie 2018, ora 21.10
Realizator Dan Manolache.
O istorie….trăită! Invitat, prof. univ.dr. Georgeta Filitti.
O emisiune în care recursul la Istorie va fi presărat cu elementele biografice pe care doamna profesoară a acceptat cu amabilitate să ni le împărtăşeacă la împlinirea unei frumoase vârste.
Iată o scurtă prezentare a invitatei noastre, preluată de pe site-ul Wikipedia. “ După ce a studiat la școala de lângă biserica „Cuibul cu barză”, Georgeta Filitti a continuat la Liceul „Gheorghe Lazăr”. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în 1961, iar în 1971 și-a luat doctoratul în istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
În perioada 1961-1998 a lucrat ca editor și cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În 1983, a obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru editarea Oratoriei lui Mihail Kogălniceanu (în total 9 volume). A fost consilier la Fundația Ion Ghica (1997-2004), bibliotecar și șef de serviciu la Biblioteca Metropolitană București (2004-2007) și cercetător la Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc (2007-2010). A publicat numeroase cărți, ediții critice, peste 400 de articole în reviste de specialitate din țară și străinătate.
Este lector la Fundația Calea Victoriei din 2009. În 2010 a demarat aici o serie de 70 conferințe sub titlul „Istoria românilor prin familii”, despre familii boierești de seamă cât și despre La Belle Époque, despre istoria românilor, despre poveștile Bucureștiului de altă dată, a instituțiilor de seamă si a clădirilor de patrimoniu încă existente în capitală și în împrejurimi. A susținut peste 50 de conferințe în cadrul fundației.
A susținut o serie de conferințe sub titlul „În vizită la…”, găzduite de diverse clădiri de patrimoniu pline de istorie: Palatul Cotroceni, Palatul BNR, Palatul Cantacuzino, Palatul Ghica Tei, Palatul de Justiție, Palatul Suțu, Palatul Cesianu-Racoviță, Casa Titulescu, Casa Monteoru-Catargi, Casa Capșa.”
Toate aceste elemente biografice sunt, fără îndoială adevărate. La ele se pot adăuga insă multe altele care conturează o personalitate cu totul remarcabilă. Remarcabilă prin cultură, prin erudiţie, prin modul firesc de comportare, prin farmecul cu care apropie istoria de fiecare dintre ascultătorii sau cititorii săi. Astfel de slujitori ai muzei Clio, deopotrivă profesionişti de excepţie dar şi comunicatori de succes sunt, din păcate, din ce în ce mai rari. Să ne bucurăm aşadar că suntem contemporanii lor şi să le preţuim calităţile care îi singularizează.
La mulţi ani Doamnă Profesor!