Idei în nocturnă. Pagini de Istorie - Invitat, conf. univ. dr. Laura Sitaru
27 Februarie 2018, 06:00
marţi 27 februarie 2018, Radio, Romania Cultural (21.10- 22). Realizator Dan Manolache. Lumea arabo-islamică, o privire fără idei preconcepute. Invitat, conf. univ. dr. Laura Sitaru, prodecan al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti.
De o bună bucată de vreme, noi europenii nu mai privim lumea arabo-islamică ca fiind tărâmul mirific al celor o mie şi una de nopţi, spatiul romantic unde evolua un Lawrence al Arabiei sau cel decorativ din romanele Agathei Christie.
O privim mai degrabă cu nelinişte şi chiar cu teamă. Cu atât mai mult cu cât, pentru cei mai mulţi dintre noi, civilizatia arabă a fost şi rămâne, în bună măsură, o enigmă.
Ne îngrijorază imensa rezervă de petrol a zonei, aducătoare de fabuloase bogăţii dar şi sursă de tentaţii, de invidii şi mai ales de acţiuni politice la nivel geostrategic. Ne îngrijorează de asemenea şirul nesfârşit de conflicte cu determinare religioasă între popoare având confesiuni islamice diferite dar şi deja istoricul conflict arabo-israelian ce pare fără sfârşit.
Presa îşi îndreaptă atenţia, de cele mai multe ori, doar către aceste confruntări iar asta sporeşte confuzia şi potenţează instinctele de autoprotecţie cu atât mai mult cu cât din ce în ce mai mulţi europeni au ajuns să fie convinşi că Islamul este, sau se declară a fi, adversar ireductibil al valorilor în care credem.
Aflăm ultimele ştiri despre confruntări ce se întind din Yemen şi Libia pană în Iran şi Afganistan. În aceste zile, ca de fapt în ultimii câţiva ani, războiul din Siria se află în centrul atenţiei iar deznodământul său pare încă departe.
Iată doar un recent argument:
După ce în doar şapte zile loviturile regimului sirian asupra rebelilor din Ghouta au provocat peste 500 de victime dintre care peste 100 sunt copii, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate, sâmbătă 24 februarie, o rezoluţie care cere o încetare imediată a focului pe timp de o lună, în scop umanitar.
AFP consemnează însă, două zile mai târziu, că Rusia, un actor important în zonă, a afirmat prin intermediul Ministerului său de Externe, că punerea în practică a rezoluţiei nu se va produce decât atunci când „toţi beligeranţii se vor pune de acord cu privire la modalitatea ca rezoluţia să fie pusă în practică astfel încât să fie siguri că încetarea ostilităţilor va fi totală pe întreg teritoriul sirian”.
Îi compătimim pe milioanele de refugiaţi care au fost alungaţi de la casele lor de războaie, din punctul nostru de vedere, iraţionale, dar ne sperie atentatele teroriste care par a însoţi acest exod către lumea noastră. Nu înţelegem de ce oamenii cărora le-am acordat ospitalitate se încăpăţinează să recreeze la noi lumea din care au evadat şi nu adoptă modul nostru de viaţă.
Va fi o emisiune despre ei dar şi despre noi, o tentativă de a-i înţelege şi deopotrivă de a ne înţelege......
Avem şansa să purtăm un dialog cu un excelent cunoscător al civilizaţiei arabo-islamice clasice dar şi moderne şi contemporane.