AUDIO Moștenirea istorică și culturală a germanilor din România
18 Iulie 2019, 12:03
Muzeul Național de Istorie a României propune, ca eveniment în cadrul acțiunilor culturale de celebrare a Centenarului Marii Unirii, expoziția intitulată „O experiență europeană. Moștenirea istorică și culturală a germanilor din România”. Misiunea proiectului expozițional vizează cunoașterea și expunerea publică a bogatului patrimoniu cultural al germanilor din România.
Alături de Muzeul Național de Istorie a României au contribuit, în mod solidar, partenerii din mediul instituțional cultural: Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Complexul Național Muzeal ASTRA, Muzeul Național al Banatului, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Banatului Montan, Muzeul Județean Târgu Mureș, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Municipal Mediaș.
Dintre obiectele de patrimoniu excepționale prezentate în expoziție, menționăm, în categoria argintărie, alături de piesele Muzeului Național Brukenthal și Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, monstranța Domului romano-catolic din Timișoara.
Dintre piesele confesionale remarcabile, Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România prezintă altarul confesional de la Dobârca, datat în secolul al XVII-lea, amvonul pictat de la Drăușeni, o capodoperă a secolului al XVIII-lea, alături de o bogată colecție de carte ecleziastică și obiecte dedicate cultului bisericii evanghelice. Viața urbană din evul mediu este reflectată în mod excepțional de artefactele Muzeului Județean de Istorie Brașov, Muzeului Județean Târgu Mureș și Muzeului Municipal Mediaș. Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu ne încântă, ca de fiecare dată, cu prezentarea mobilierului pictat al sașilor din Transilvania. Din colecțiile de carte rară, Muzeul Național de Istorie a României va prezenta, alături de Breviarul Brukenthal, din partea Muzeului Național Brukenthal, Codexul Altemberger. Alături de acestea vor fi expuse cărți, documente și hărți cu caracter inedit, piese de vestimentație, piese de uz laic și ecleziastic caracteristice grupurilor germane din România.
Interviu de Madalina Corina Diaconu