Ascultă Radio România Cultural Live

„Arborele Memoriei”- o expoziție pentru comemorarea victimelor Holocaustului în România

Vasile Nussbaum, fotografie făcută în anul 2014, în cadrul proiectului inter@FAȚA

07 Noiembrie 2024, 01:12

Asociația Teatru 2.0, alături de Federația Comunităților Evreiești din România, anunță deschiderea expoziției Arborele Memoriei vineri, 8 Noiembrie 2024, de la ora 12:00, la Sinagoga Mare, strada Vasile Adamache nr. 11. Intrarea este liberă.

Program de vizitare: de vineri, 8 noiembrie, până duminică, 17 noiembrie, între orele 11:00 și 18:00, cu excepția zilelor de sâmbătă.

Expoziția a fost realizată în cadrul proiectului interfața 5.1 și valorizează memoria supraviețuitorilor Holocaustului din România în formate inovative New Media și formate clasice, propunându-și să accesibilizeze tematica Holocaustului și pentru publicul tânăr.

Proiectul prezintă pentru publicul larg, pentru prima dată, arhiva de interviuri cu supraviețuitori ai Holocaustului în România precum Vasile Nussbaum, Iancu Țukerman, Miriam Bercovici sau Leonard Zăicescu, realizate în cadrul proiectului interfața în anul 2014, proiect în care a fost produs spectacolul inter@FAȚA. Interfața 5.1 își propune să contribuie prin expoziția Arborele Memoriei la dezvoltarea memoriei Holocaustului în România prin formate mixte digitale inovative.

Poveștile supraviețuitorilor evocă teroarea și privațiunile la care a fost supusă populația evreiască în timpul Holocaustului, exterminarea celor dragi, supraviețuirea și reîntoarcerea în societatea românească creând o imagine complexă a Holocaustului pe teritoriul actualei Românii, atât în Muntenia sau Moldova, dar și în Transilvania de Nord, la vremea aceea parte a Regatului Ungar, sau din alte teritorii administrate în acea perioadă de Regatul Român, precum Transnistria.

Pogromuri, măceluri, crime și procesul exterminării sunt evocate așa cum au fost trăite de supraviețuitori, alături de acele momente de tenacitate, șansă și umanitate care au făcut posibilă supraviețuirea, chiar și după selectarea pentru exterminare, așa cum povestește Octavian Fullop, supraviețuitor al Auschwitzului.

În cadrul proiectului interfața 5.1 au fost produse o aplicație AR, un film documentar și un scurtmetraj de animație.

Aplicația interface 5.1 este o aplicație de realitate augmentată (AR) geolocalizată, care construiește un memorial colectiv pentru victimele și supraviețuitorii Holocaustului în România.

În cadrul aplicației poți contribui la memoria colectivă a Holocaustului, completând informații despre victimele și supraviețuitorii Holocaustului sau poți vizita memorialurile virtuale și afla informații despre Holocaust pe teritoriul României.

Aplicația plasează arbori comemorativi virtuali în locații de comemorare, pe care îi poți vedea ca obiecte AR dacă te afli în locațiile specifice unde sunt amplasați. Poți alege să plasezi copacul în locația nașterii, a decesului sau într-un spațiu comemorativ.

În cazul în care persoana comemorată a supraviețuit Holocasutului arborele vieții este marcat cu pangilici memoriale.

Prin intermediul aplicației AR, în timpul expoziției în fața Sinagogii Mari va fi amplasat un memorial virtual pentru victimele pogromului din București, în care 127 de evrei au fost uciși, cea mai mare parte în Pădurea Jilava.

În timpul Holocaustului, pe teritorii administrate de autoritățile române au existat, conform enciclopediei ENCYCLOPEDIA OF CAMPS AND GHETTOS, 1933–1945, editată de The United States Holocaust Memorial Museum, peste 40 de locații de încarcerare, muncă forțată, deportare și exterminare, majoritatea nefiind marcate altfel, decât pe hărțile cercetătorilor. Aplicația interface 5.1 își propune să constituie, în timp, monumente comemorative virtuale dedicate celor care au suferit în timpul Holocaustului în locuri uneori uitate.

Documentarul Cine suntem? va putea fi vizionat alături de interviurile cu supraviețuitori prin intermediul aplicației de Realitate Augmentată, alături de animația Nucul sau în cadrul expoziției Arborele Memoriei între 8 și 17 noiembrie.

Animația Nucul pornește de la un eveniment crucial din timpul detenției la Auschwitz povestit de Vasile Nussbaum (atunci un adolescent), supraviețuitor la Auschwitz, Buchenwald și Niederorschel, precum și de la mărturiile directe și indirecte ale altor supraviețuitori și victime ale Holocaustului.

Vasile Nussbaum la eliberare, primul din dreapta, sus. Fotografie făcută de un soldat american

În animația Nucul, un adolescent descoperă valoarea vieții, cât de departe poate merge pentru ca familia să supraviețuiască și alegerile pe care nu le poate face cu nici un preț.

La Auschwitz, deseori medicul militar Mengele, criminal de război, alegea care dintre copiii deținuți să fie direct exterminați, care urmau să trăiască, fiind material pentru experimentele sale inumane, și care urmau să fie păstrați pentru a fi folosiți pentru muncă.

În Nucul un adolescent descoperă că el nu vrea să facă această alegere a vieții și a morții nici cu prețul vieții fratelui său.

Scopul proiectului interfața 5.1 a fost de a accesa memoria vie a supraviețuitorilor Holocaustului din România către publicul tânăr, prin strategii de dezvoltare de conținut de ultimă generație.

Un proiect produs de Teatru 2.0.

Partenerii Proiectului: Federația Comunităților Evreiești din România, Studioul Vână Animation, Radio România Cultural, INSHR Elie Wiesel.

Credite

Nucul

Regia și scenariu: Alexandru Berceanu

Storyboard

Oana Vasile

Animatic

Oana Vasile

Adèle Coulloudon

Ilustrație 2D

Oana Vasile

Andrei Câmpan

Horia Manolache

Animație 2D / 2D Animation

Adèle Coulloudon

Horia Manolache

Anghel Ionuț Ștefan

Compositing

Adèle Coulloudon

Horia Manolache
Anghel Ionuț Ștefan

Producător Creativ

Anca-Elena Manolache

Design de personaj

Agata Tabacu

Stop motion

Agata Tabacu

Ana Maria Leventi

Kanto Maeda

Voci

Capo: Mircea Dragoman

Loci: Eric Dragoman

Șoni: Antonia Maria

Mama: Anka Levana

Tatăl: Alexandru Berceanu

Cu:

Cristina Cîrcei

Stefan Berceanu

Alexandru Berceanu

Director de imagine

Adrian Silisteanu

Asistent Camera: Mihai Razvan Schiopul

Electrică: Radu Tudor Daniel

Compoziție Muzicală

Constantin Basica

Colorizare: Mircea Crivoi

Producători: Alexandru Berceanu, Anca Manolache

O producție Teatru 2.0 Vână Studio

Documentar “Cine suntem?”

Sunet: Denis Flueraru

Sound Design: Bianca Musca

Editare și desene: Dilmana Yorodanva

Cameră: Maria Drăghici

Un film de Dilmana Yordonova și Alexandru Berceanu

Interviuri: Leonard Zăicescu, Miriam Bercovici, Judith Mureșan, Octavian Fulop, Liviu Beriș, Vasile Nussbaum, Avram Croitoru.

În cadrul documentarului este utilizat și ultimul interviu cu Vasile Nussbaum realizat de Diana Joicaliuc în anul 2023 pentru Radio România Cultural.

Aplicatie AR interface 5.1

grafica 3D: Dragos Dogioiu

dezvoltare: Emil Dragan

Consultant Istoric: Marius Cazan

Grafica Proiect: Simona Fitcal

Proiect co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Asociația Teatru 2.0 este o asociație culturală, activă în utilizarea artei cu scop social și utilizarea noilor tehnologii în artă activă în București, Cluj și Craiova din 2013. Proiect 2 este o inițiativă a asociației Teatru 2.0 de utilizare a artei pentru dezvoltare socială.

Citește și: MARTOR Vasile Nussbaum, unul dintre ultimii supraviețuitori clujeni ai Holocaustului

PARIS: Catedrala Notre-Dame, redeschisă | VIDEO
Istorie-filozofie-psihologie 08 Decembrie 2024, 11:12

PARIS: Catedrala Notre-Dame, redeschisă | VIDEO

Prima slujbă în catedrala restaurată a avut loc duminică, la ora 10:30 (ora locală).

PARIS: Catedrala Notre-Dame, redeschisă | VIDEO
Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide după 5 ani de la incendiu
Istorie-filozofie-psihologie 06 Decembrie 2024, 20:54

Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide după 5 ani de la incendiu

La mai bine de cinci ani de la tragicul incendiu care a devastat Notre-Dame de Paris, catedrala se pregătește, în...

Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide după 5 ani de la incendiu
1 Decembrie – Ziua Naţională a României
Istorie-filozofie-psihologie 01 Decembrie 2024, 06:00

1 Decembrie – Ziua Naţională a României

La data de 1 Decembrie , începând din 1990, este sărbătorită Ziua Naţională a României . În 1918,...

1 Decembrie – Ziua Naţională a României
Castelul Pelișor – Reședință princiară și regală   de Macrina OPROIU
Istorie-filozofie-psihologie 21 Noiembrie 2024, 09:55

Castelul Pelișor – Reședință princiară și regală de Macrina OPROIU

Editura Corint și Muzeul Municipiului București au deosebita plăcere să vă invite vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 18:30, la...

Castelul Pelișor – Reședință princiară și regală de Macrina OPROIU
Muzeul Colectivizării se extinde: Corpul B va fi amenajat cu  sprijinul Uniunii Europene prin PNRR
Istorie-filozofie-psihologie 15 Noiembrie 2024, 13:31

Muzeul Colectivizării se extinde: Corpul B va fi amenajat cu sprijinul Uniunii Europene prin PNRR

Muzeul Colectivizării din România, primul muzeu dedicat perioadei colectivizării forțate din anii regimului comunist,...

Muzeul Colectivizării se extinde: Corpul B va fi amenajat cu sprijinul Uniunii Europene prin PNRR
Începe a 19-a ediție a festivalului Ars HUNGARICA
Istorie-filozofie-psihologie 07 Noiembrie 2024, 10:12

Începe a 19-a ediție a festivalului Ars HUNGARICA

Festivalul cultural maghiar debutează vineri, 8 noiembrie 2024 cu două vernisaje în sala CIT a Primăriei Municipiului...

Începe a 19-a ediție a festivalului Ars HUNGARICA
100 de ani de la apariția volumului „Istoria civilizației române moderne” de Eugen Lovinescu, lucrare fundamentală a culturii române
Istorie-filozofie-psihologie 06 Noiembrie 2024, 13:30

100 de ani de la apariția volumului „Istoria civilizației române moderne” de Eugen Lovinescu, lucrare fundamentală a culturii române

Academia Română împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române , Biblioteca Centrală Universitară...

100 de ani de la apariția volumului „Istoria civilizației române moderne” de Eugen Lovinescu, lucrare fundamentală a culturii române
Evenimente speciale cu ocazia Galei Corneliu Coposu la Timișoara
Istorie-filozofie-psihologie 04 Noiembrie 2024, 02:05

Evenimente speciale cu ocazia Galei Corneliu Coposu la Timișoara

Cea de-a VII-a ediție a Galei Corneliu Coposu se va desfășura la Timișoara, pe 9, 10 și 11 noiembrie 2024, evenimentul...

Evenimente speciale cu ocazia Galei Corneliu Coposu la Timișoara
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 23:25
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
22:10 - 23:00
Agenda globală
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
22:00 - 23:00
Espańol 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
22:20 - 23:00
AGENDA GLOBALĂ (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
22:30 - 22:56
Srpska redakcija treca emisija
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
22:00 - 23:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru