Ansamblul monumental „Calea Eroilor” și Frontierele Imperiului Roman - Dacia, incluse în patrimoniul UNESCO
28 Iulie 2024, 08:38
Ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu și Frontierele Imperiului Roman - Dacia au fost acceptate sâmbătă pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a anunțat ministrul Culturii, Raluca Turcan.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că această recunoaștere internațională este un tribut artistic major pentru operele lui Brâncuși și o oportunitate pentru Târgu Jiu și regiunea Olteniei de a atrage turiști din întreaga lume.
Ansamblul sculptural de la Târgu Jiu, cuprinzând „Masa Tăcerii“, „Aleea Scaunelor“, „Poarta Sărutului“ și „Coloana fără Sfârșit“, a fost realizat de Constantin Brâncuși între 1937-1938. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Comitetul Patrimoniului Mondial a aprobat sâmbătă includerea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” și a Frontierelor Imperiului Roman-Dacia în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, anunțul fiind făcut în cadrul celei de-a 46-a Sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, desfășurată la New Delhi, India, între 21 și 31 iulie. În această sesiune, au fost analizate nominalizările statelor semnatare ale Convenției din 1972 privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural.
„Înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO este un moment important pentru recunoașterea globală a lui Constantin Brâncuși, care a inspirat generații de sculptori din toată lumea. Această reușită se datorează contribuțiilor experților și unui dialog intens interinstituțional în ultimii doi ani și jumătate, incluzând eforturi administrative și diplomatice, precum și acțiuni coordonate ale autorităților centrale și locale, cu implicarea mediului academic și asociativ. De asemenea, Frontierele Imperiului Roman – Dacia este cea mai complexă nominalizare făcută de România până acum, dosarul conținând 277 de componente distribuite de-a lungul a peste 1.000 de kilometri“, a afirmat la New Delhi Janina Sitaru, secretarul de stat pentru relații interinstituționale.
Dosarul de nominalizare a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” a fost depus din nou de România în 2018, după retragerea unei propuneri inițiale în 2015. Acest ansamblu sculptural, realizat de Constantin Brâncuși între 1937 și 1938, este o lucrare fundamentală în istoria sculpturii monumentale moderne și a artei publice. Din perspectiva diplomației culturale, Brâncuși are un rol central, fiind celebrat anual pe 19 februarie cu ocazia „Zilei Brâncuși”.
Noile înscrieri completează prezența României pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, care include Delta Dunării (1991), Satele cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Bisericile din Moldova (1993, 2010), Mânăstirea Hurezi (1993), Cetățile dacice din Munții Orăștiei (1999), Centrul Istoric Sighișoara (1999), Bisericile de lemn din Maramureș (1999), Pădurile seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei (2017) și Peisajul cultural minier Roșia Montană (2021).
„După 33 de ani de demersuri, Ansamblul Monumental Calea Eroilor realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu a fost inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Această recunoaștere internațională este un tribut artistic profund pentru valoarea operelor marelui Brâncuși și o oportunitate pentru Târgu Jiu și Oltenia de a atrage vizitatori care să se conecteze cu istoria și tradițiile românești. Felicitări tuturor celor care au contribuit la această reușită!”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
„România marchează astăzi o reușită cu semnificații profunde! Teritoriul vechii Dacii a fost parte a lumii romane, iar geneza națiunii noastre este strâns legată de Roma și Imperiul Roman. Suntem în fața unui act cultural și identitar care ne face mai conștienți de trecutul nostru și reamintește tuturor influența majoră a Romei asupra lumii antice. România se alătură cu mândrie marii familii a Frontierelor Imperiului Roman în misiunea de a valorifica acest patrimoniu de valoare universală excepțională”, a adăugat Raluca Turcan.
România a depus în ianuarie 2023 dosarul de nominalizare pentru Frontierele Imperiului Roman-Dacia, care a fost evaluat timp de un an și jumătate pentru stabilirea recomandărilor ICOMOS. În perioada 8-21 august 2023, s-a desfășurat în România misiunea tehnică de evaluare a ICOMOS, organizată de Ministerul Culturii, în colaborare cu autorități locale și naționale.