70 de ani mai târziu
13 Noiembrie 2019, 09:23
Finalul anului 2019 marchează trecerea a 70 de ani de la debutul Fenomenului Pitești - cea mai violentă acțiune a regimului comunist împotriva studenților anticomuniști din România. „Cea mai mare barbarie a lumii contemporane", l-a numit Alexandr Soljenițîn, laureat al Premiului Nobel și fost deținut politic rus. Și tot la finalul anului 2019 se împlinesc 30 de ani de la căderea regimului comunist din România, cea mai sângeroasă din Europa, cu peste 1000 de morți.
Memorialul Închisoarea Pitești va puncta cele două momente istorice printr-un eveniment dedicat publicului larg - „70 de ani mai târziu". Pe 10 decembrie 2019, între orele 16:00 - 21:00, vă invităm să cunoașteți martorii direcți ai istoriei chiar la fostul penitenciar Pitești.
Evenimentul va debuta la ora 16:00 cu o conferință internațională ce îl aduce în prim-plan pe George Cușa, supraviețuitor al Fenomenului Pitești. Veți putea afla chiar de la el cum au început violențele la Pitești.
Invitații conferinței sunt:
Octav Bjoza (fost deținut politic, Subsecretar de Stat, președinte AFDPR),
Alin Mureșan (istoric, IICCMER),
Axel Klausmeier (director Berlin Wall Foundation),
Manfred Wichmann (curator Berlin Wall Foundation),
Markus Pieper (Departamentul Memoriale și Cultura Memoriei, Fundația Federală pentru Studiul Dictaturii Comuniste în Germania de Est)
Maria Axinte (fondator al Memorialului Închisoarea Pitești).
De la ora 18:00 Editura Manuscris va lansa două volume de memorii ale supraviețuitorilor Fenomenului Pitești: „Tăblițele de săpun de la ITȘETIP (PITEȘTI)” – Mihai Buracu și „Sub Vremuri. Memorii din detenție” – Petru Cojocaru. Cele două volume sunt reprezentative pentru teroarea la care au fost supuși studenții în timpul Fenomenului Pitești și sunt o completare a activității de cercetare a Memorialului Închisoarea Pitești.
Cărțile vor fi publicate prin contribuția publicului în cadrul campaniei derulate prin platforma Sprijina.ro. Încă se mai poate contribui aici:
https://www.sprijina.ro/cauze/fenomenul-pitesti-ajuta-ne-sa-nu-uitam
Seara continuă de la 18:30 cu un moment de performance al artiștilor români, ce deschide expoziția multimedia BINOM+1 – Andrei Bălan (sculptură), Andrei Mușat (frescă) și Dan Adrian Ionescu (video mapping). Deschisă pentru prima dată în prima parte a anului 2019 la Palatul Parlamentului din București, expoziția forțează amnezia și nostalgia legate de istoria recentă a României chiar în spațiile legate strâns de elementul represiv al regimului comunist.
Un fragment din Zidul Berlinului, martor al represiunii comuniste și al căderii comunismului în Europa, va fi plasat în curtea Memorialului Închisoarea Pitești și va deveni parte din expoziția permanentă în aer liber. Invitații de la Memorialul Zidul Berlinului vor prezenta detalii despre istoriile berlinezilor legate de existența zidului.
Încheiem seara cu tururi ale Memorialului, unde veți găsi materiale video și audio inedite, dar și imagini și texte care vă vor purta în perioada comunistă. La Librăria Manuscris, la ieșirea din Memorial, veți putea achiziționa cele două volume proaspăt lansate și alte albume, cărți și obiecte legate de detenția politică și istoria comunismului.
Evenimentul se va desfășura la Memorialul Închisoarea Pitești din str. Negru Vodă nr. 30, într-o zonă special amenajată și ferită de intemperii.
Copiii sub 12 ani nu vor putea intra la eveniment sau tururi din cauza violenței subiectului.
Parteneri:
Berlin Wall Memorial
Federal Foundation for the Study of the Communist Dictatorship in Eastern Germany
Platform of European Memory and Conscience
BINOM+1
Asociația Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști din România
Centrul de Studii în Istorie Contemporană
Memorialul Gherla
Editura Manuscris
Radio România Cultural
Modernism.ro
Școala de la Bunești
Librăria Bizantină
Liceul Teoretic Sfinții Trei Ierarhi
Evenimente Pitești
Peștele Fierăstrău
Tohani România
Mai multe detalii și noutăți pe pagina de Facebook a evenimentului:
https://web.facebook.com/events/986999521650693/
Trailer-ul evenimentului este disponibil pe pagina noastră de youtube: