100 de ani de la nașterea MS Regele Mihai I al României - concurs de eseuri
23 Martie 2021, 14:03
Proiectele de țară ale României: monarhie și/sau republică (1866 – 2021). Proiectul monarhic, proiectul republican - o cercetare comparată și Corneliu Coposu și regalitatea sunt cele două teme, la alegere, propuse de Fundația Corneliu Coposu pentru ediția de anul acesta, care este lansată pe 23 martie, a Concursului de eseuri. Alegerea subiectelor a fost determinată de dorința de a onora așa cum se cuvine 100 de ani de la nașterea Majestății Sale, Regele Mihai I al României.
Participanții la concursul de eseuri politice sunt invitați să analizeze și să compare proiectele de țară ale României moderne și/sau să examineze critic relația complexă pe care marele om de stat Corneliu Coposu a avut-o cu monarhii României. Vor fi apreciate eseurile care vor scoate în evidență semnificațiile integrale ale eforturilor, coerența și modul în care au fost puse în practică proiectele de țară. Organizatorii concursului îi încurajează pe participanți să pună în valoare lecțiile pe care le putem învăța din activitatea politicianului exemplar care a fost Corneliu Coposu.
Proiectele de țară sunt eforturi colective, naționale întreprinse în interes public, în interes național, în care sunt implicate forțele colective active și la care anumite personalități au avut contribuții cruciale. Proiectele de țară urmăresc realizarea bunăstării individuale, generale, a libertății, egalității și demnității fiecărui individ, precum și asigurarea unui loc fruntaș al țării în concertul națiunilor.
Vor fi luate în considerare perioadele istorice ale formei de stat monarhice (de la Carol I la Mihai I).
Proiectul republican are două perioade distincte și începe cu regimul comunist, instalat cu forța de Uniunea Sovietică, prin intermediul Armatei Roșii și a poliției politice sovietice, cu sprijinul colaboraționiștilor comuniști români, la care s-au adăugat oportuniștii; în mod ilegitim a fost înlăturată monarhia, fără consultarea populară, prin referendum sau pe alte căi.
Revoluțiile din 1989 au oferit națiunilor forțate să accepte modelul sovietic posibilitatea de a se elibera și construi societăți libere. Au fost revoluții incomplete, care nu au readus regimul monarhic înlăturat cu forța, ilegal, ilegitim. A fost o continuitate între regimul republican comunist și cel postcomunist, dar și o ruptură fundamentală, legată de posibilitatea realizării unui nou proiect de țară, unul democratic, într-un context istoric și geopolitic favorabil.
Corneliu Coposueste cel mai valoros politician român din perioada postcomunistă. Martiriul său din timpul regimului totalitar comunist și energia pe care a avut-o pentru a readuce miraculos în viața politică postcomunistă, iar în ultimă instanță la guvernare, partidul cel mai puternic din perioada interbelică (Partidul Național Țărănesc, devenit Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat) i-au conferit o statură unică. Coposu nu avea îndoieli în legătură cu proiectul de țară, fiind un monarhist loial.
Mai multe informați (bibliografie, regulament, termene limită, premii, componență juriu) găsiți la https://corneliu-coposu.ro/concurs-de-eseuri-editia-a-vi-a/.