Un proiect european pentru studenții cu tulburări de învățare: TOFIE - Neurodiversitate în învățământul superior
07 Noiembrie 2022, 13:55
Încă de-acum un deceniu, angajații Agenției Europeane pentru Dezvoltarea Educației cu Nevoi Speciale afirmau că educația incluzivă este un drept al omului și axa centrală pentru realizarea unei societăți corecte și echitabile.
Dezvoltarea învățământului incluziv s-a făcut în Europa, inclusiv în România, în special pentru învățământul preuniversitar. Pandemia le-a adus profesorilor multe provocări privitoare la incluziunea școlară, dar și la cea universitară.
Proiectul european Erasmus+, TOFIE - Neurodiversitate în învățământul superior, coordonat de Universitatea din Pitești prin lect.dr. Cristina Dumitru s-a adresat profesorilor și specialiștilor din învățământul superior ai căror studenți au tulburări de învățare.
Vineri, 4 noiembrie 2022, la Pitești a avut loc conferința națuională de diseminare a rezultatelor proiectului. Unul din produsele create este și un manual, disponibil cu titlu gratuit pe siteul proiectului și-al editurii Trei. Cartea conține instrumente pentru o educație universitară incluzivă pentru studenții cu tulburări specifice de învățare după cum a povestit pentru emisiunea IClasa, lect.dr. Cristina Dumitru, coordonatoarea lucrării realizate de specialiști din 7 țări europene.
Ghidul, transformat într-o carte publicată pe hârtie la Editura Trei, abordează trei din pricipalele tulburări de învățare ale studenților: dislexia, disgrafia și discalculia.