Ascultă Radio România Cultural Live

Repară învățământul profesional dual greșeala strategică din ultimii 30 de ani?

20 Martie 2025, 11:56

Nu numai în România, ci în întreaga lume se simte lipsa forței de muncă calificate. 75% dintre angajatorii europeni nu își pot dezvolta eficient afacerile din această cauză. Așa că statele europene cu economii dezvoltate și-au intensificat investițiile în ultimii ~20 de ani în învățământul profesional și tehnic, în special în sistem dual. Creșterea competențelor profesionale în rândul tinerilor și asigurarea unei tranziții rapide de pe băncile școlii în câmpul muncii înseamnă nu doar un șomaj în scădere, ci și o contribuție reală la dezvoltarea economiei, astfel că investitorii contribuie în mod direct la formarea profesională a muncitorilor.

În România s-a procedat taman pe dos în ultimii 30 de ani: s-au desființat școlile profesionale. Așa că azi plătim scump prețul acestei erori educaționale strategice. Din cei 2.370.000 de elevi înscriși în forme de învățământ preuniversitare în anul școlar 2023-2024, doar 174.000 se aflau într-o formă de învățământ profesional sau postliceal, conform Institutului Național de Statistică (INS). Iar din cei aproape 180.000 de elevi de clasa a VIII-a, doar 9.000 au optat pentru sistemul dual. Mai mult, elevii care nu s-au regăsit în formele de învățământ post-gimnaziale au ales să renunțe de tot la educație, astfel încât 1 din 4 copii care azi intră în clasa I nu termină liceul. De aceea România este pe locul 1 în Europa la abandonul școlar (16.6%).

Mai mult, recent, reprezentanți ai Ministerului Educației au declarat că „scopul ministerului nu este să creeze niște planuri în concordanță cu oferta de forță de muncă de pe piață”. Lipsa sincronizării dintre guvern și mediul de afaceri se reflectă în deficitul la nivelul angajaților blue și grey collar. „Candidații sunt slab pregătiți.”, „Nu le place ceea ce fac.”, „Azi vin, mâine pleacă.” – se plâng angajatorii români. 67% dintre aceștia identifică lipsa de competențe a candidaților drept principala barieră în procesul de recrutare, alături de dificultățile în procesul de atragere a talentelor în industrie, conform unui raport elaborat de Forumul Economic Mondial (Future of Jobs Report 2025). Aceeași sursă ne arată și că 94% dintre companiile incluse în raport intenționează să facă investiții în ʽupskilling’, pentru a îmbunătăți abilitățile angajaților și a-i ajuta să-și dezvolte competențe noi, astfel încât să țină pasul cu evoluția tehnologică.

În satele românești, situația este și mai complicată iar, în loc să se găsească soluții, se pune capacul. Recent s-a anunțat că cele 3 campusuri școlare rurale pe care Ministerul Educației intenționa să le construiască în Gorj, Bistrița Năsăud și Maramureș nu vor mai fi executate, fiindcă vom achita penalități de 30 milioane euro dacă proiectele nu sunt finalizate până la 30 iunie 2026. Astfel că, în lipsa programelor de formare profesională la sat, oficial, 1 din 3 elevi de la sat abandonează școală după clasa a VIII-a. Ce opțiuni au? Să-și lucreze pământul, să muncească cu ziua prin alte gospodării sau să-și încerce norocul emigrând. Cei care aleg să rămână să muncească în sat, fără a avea vreo formă de calificare „îngroașă” ponderea populației aflată în risc de sărăcie (suntem cei mai săraci din Europa, conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale.). Iar în zonele rurale, riscul de sărăcie este de 6 ori mai mare decât în orașe, peste 70% dintre persoanele sărace din România locuind la sat. Veniturile românilor ar trebui să se dubleze pentru a atinge standardul minim de prosperitate de pe continent.

Așadar, cum putem să soluționăm colapsul de pe piață muncii? Rezolvand mai întâi criză din educație, pentru că acestea merg mână în mână. Spre exemplu, anul 2023, când migrația lucrătorilor români spre Occident atingea cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani, cu 700.000 de români plecați definitiv în acel an, conform INS, - „completând” cele 10 milioane de români care-au emigrat până în prezent -, a fost și anul în care raportul național de literație ne-a arătat că 89% dintre elevii de școală generală se găseau la un nivel nefuncțional sau minim funcțional. În aceste condiții, nu putem să nu ne întrebăm ce șanse avem să evoluăm că societate când 9 din 10 copii sunt analfabeți funcțional și nu sunt capabili să extragă și să sintetizeze informația dintr-un text dat?

Însă, regândind programa școlară și optimizând sistemul de învățământ profesional dual acolo unde-i șade mai bine (la sat), le oferim tinerilor șansa de a avea o pregătire profesională temeinică și o educație de calitate în ansamblul ei, adaptată timpului prezent. Punctul forte al acestui sistem educațional de inspirație germană este că le asigură elevilor nu numai o calificare certificată, ci și locuri de muncă bine plătite după absolvire. În plus, generațiile care au posibilitatea să învețe meserie încă de pe băncile școlii duale vor avea aptitudinile necesare pentru a face performanță la locul de muncă, dovedind loialitate față de compania care a contribuit financiar la pregătirea lor practică.

Meserii de viitor & locuri de muncă bine plătite

Multe dintre meseriile care figurează în topurile platformelor de recrutare sunt tocmai cele pe care tinerii le pot deprinde în școlile profesionale. Future of Jobs Report 2025, elaborat de Forumul Economic Mondial pe baza răspunsurilor a peste 1.000 de angajatori care reprezintă 14 milioane de angajați din 55 de economii naționale, arată că piața muncii va trece în următorii 5-10 ani prin schimbări drastice. Printre factorii puternici care stau la baza acestor schimbări se numără digitalizarea, politicile care vizează protecția mediului înconjurător (energia verde), creșterea costului vieții, îmbătrânirea populației și tensiunile geopolitice.

Raportul vorbește și despre o cerere accelerată pentru anumite profesii. În topul meseriilor la mare căutare în următorii 5 ani se află: fermierii și lucrătorii agricoli (cu o creștere de 34 de milioane de locuri de muncă la nivel global), șoferii de camioane și livratorii, dezvoltatorii de software și aplicații, lucrătorii calificați în construcții, lucrătorii în domeniul procesării alimentelor, lucrătorii în comerț, profesorii de liceu sau asistenții medicali. În același timp, din ce în ce mai multe business-uri continuă să caute candidați care au atât abilități manuale, cât și abilități de rezolvare a problemelor și un grad ridicat de alfabetizare tehnologică. Meserii precum cea de mecanic, tehnician sau inginer vor fi din ce în ce mai solicitate în viitor.

În România, domeniile cu cele mai multe locuri de muncă disponibile în 2024 au fost: retail, prestări servicii, industria alimentară, call center, turism/HoReCa, transport & logistică, construcții, producție, IT și banking, acestea fiind și cele mai atrăgătoare pentru candidați. În același timp, și muncitorii care desfășoară activități manuale au fost extrem de căutați, cu salarii din ce în ce mai bune, în timp ce lucrătorilor cu studii superioare li s-a propus să lucreze pe posturi cu pretenții de studii non-superioare, la un nivel mai scăzut decât al calificărilor deținute. Conform datelor oficiale, cele mai multe locuri vacante au fost înregistrate în construcții - 68.739, activități poștale și curierat - 38.522, activități specifice restaurantelor - 26.776 si transport rutier de marfă - 14.986.

Campusul BookLand: învățământ dual dedicat tinerilor din mediul rural

În Campusul Preuniversitar Profesional în sistem Dual, pe care Asociația BookLand îl construiește în satul argeșean Vulturești, copiii vor învăța și carte, și meseria către care simt chemare, încă din clasele primare. Și pentru că sistemul educațional dual pune preț pe principii sănătoase, valori și respect față de muncă, generațiile pe care le vom forma vor fi garanția creării unei societăți în care ne vom bucura să trăim. Această instituție de învățământ 100% modernă va dispune de toate ciclurile de învățământ preuniversitar: primar, gimnazial, liceal și postliceal. Primii 300 de elevi (din 1200) vor începe să studieze în Campus chiar din anul școlar 2025-2026.

Campusul va fi pus GRATUIT la dispoziția elevilor (atent selecționați) și va fi prevăzut cu toate facilitățile necesare pentru a susține performanța educațională & profesională: cu săli de clasă ‘scoase’ în natură, ateliere de lucru, laboratoare, bibliotecă, sală de spectacole, teren & sală de sport, amfiteatru, spații de relaxare, mini-fermă de animale, cantină, brutărie, spălătorie textilă, atelier de croitorie, livadă, grădină și sere de legume. Încă din clasele primare, elevii vor avea în programă atât activități teoretice, cât și practice, pentru a experimenta ce li se potrivește și pentru a-și dezvolta aptitudinile, având apoi ocazia să se pregătească pentru cele mai solicitate meserii din propriul județ. În plus, pregătirea în sistemul profesional dual le va asigura mii de ore de practică, atât la sediul operatorilor economici zonali, cât și în întreprinderile sociale care vor fi deschise în Campusul BookLand pentru a-i asigura sustenabilitatea.

Printre specializările disponibile în primele 6 clase de învățământ dual care vor fi lansate în Sept’ 2025, în funcție de cererile agenților economici argeșeni, se regăsesc cea de tehnician în turism (lucrător hotelier), tehnician în activități economice (recepționer-distribuitor / comerciant-vânzător), tehnician în industria alimentară (brutar-patiser-preparator produse făinoase / operator în prelucrarea legumelor și fructelor / operator în industria uleiului / operator în industra zahărului și produselor zaharoase / preparator produse din carne și pește / preparator produse din lapte), tehnician prelucrări pe mașini cu comandă numerică (operator mașini cu comandă numerică), tehnician electromecanic (utilaje și instalații industriale / centrale electrice / utilaje şi instalaţii comerciale, electrocasnice şi din industria alimentară / frigotehnist) sau tehnician mecatronist (mecanic echipamente hidraulice și pneumatice / operator montator subansamble).

Primele întâlniri pentru selecția elevilor vor avea loc în perioada 05 aprilie – 01 iunie 2025 în satele argeșene aflate pe o rază de aproximativ 50 de km față de Vulturești. Astfel, părinții și copiii vor avea ocazia să afle ce beneficii oferă Campusul pentru elevii săi de vârstă mică (ciclul primar și gimnazial), dar și pentru tinerii care vor învăța aici la liceu (profil teoretic, clasele IX-XII) sau în sistem dual (profil profesional, clasele IX-XI).

„Credeți că e posibilă o școală fără bullying, în care respectul față de educație și muncă, precum și dragostea de țară se cultivă în fiecare zi? Unde vocația elevului să conteze și să fie încurajată, asigurându-i stabilitatea unui loc de muncă? Unde să aibă transportul asigurat zi de zi, cu autocarul școlii, să aibă o uniformă nou-nouță, toate manualele și rechizitele necesare, mese calde, și sprijin constant din partea dascălilor care vor preda după o programă 100% modernă și îi vor sprijini cu temele? Această școală va exista, vă asigur. O construim noi în satul Vulturești din județul Argeș, unde le vom asigura copiilor toate beneficiile necesare pentru a învăța și carte, și meserie. Și totul va fi GRATUIT pentru ei! Ba mai mult, elevii din clasele de dual vor primi și burse din partea companiilor unde vor face practică timp de 3 ani, pentru a-i încuraja să-și continue studiile și să învețe o meserie, ca la final să aibă locul de muncă garantat!” – Mihaela Petrovan, Președinta Asociației BookLand

De ce este sustenabilă și durabilă viziunea BookLand?

Îndrumându-i pe tineri să-și descopere vocația, oferindu-le o educație solidă teoretică și practică, dar și cultivându-le tăria de caracter și dragostea de țară, BookLand le oferă acestora toate uneltele necesare pentru a le asigura un trai prosper în comunitatea de care aparțin. În plus, tinerii profesioniști formați în Campusul din Vulturești vor deveni angajați-model ai operatorilor economici, alături de care BookLand dezvoltă clasele de învățământ dual. Nu vor primi cozonaci „cadou”, ci vor fi învățați cum să-i prepare, ba chiar și cum să-i vândă! Aceasta e soluția sustenabilă, cu impact pe termen lung în comunitate, care va transforma satul românesc într-o pepinieră de meseriași adevărați.

Companiile care doresc să susțină misiunea educațională BookLand o pot face accesând facilități fiscale precum Formularul 177 (până la data de 25 iunie) pentru a redirecționa 20% din impozitul pe profit. Această facilitate fiscală îi permite unui operator economic să își acopere integral cheltuielile cu pregătirea unui elev care îi va deveni ucenic în timpul celor 3 ani de pregătire profesională. Iar beneficiile sunt numeroase: productivitatea companiei crește, gradul de retenție a personalului crește, la fel și renumele companiei, care contribuie, iată, la salvarea tinerelor generații, tot mai tentate să lase în urmă satele în care s-au născut, alegând calea străinătății.

„O REUȘITĂ SPECIALĂ” – Primul concurs de escaladă pentru copiii cu dizabilități din București
Educație 03 Aprilie 2025, 11:39

„O REUȘITĂ SPECIALĂ” – Primul concurs de escaladă pentru copiii cu dizabilități din București

Ieri, la Centrul Climb Again București (Șoseaua Berceni, nr.8), a avut loc un eveniment de excepție:  „O REUȘITĂ...

„O REUȘITĂ SPECIALĂ” – Primul concurs de escaladă pentru copiii cu dizabilități din București
Din 2 aprilie începe o nouă rundă „DISCOVER EU/ Descoperă Europa”
Educație 01 Aprilie 2025, 17:24

Din 2 aprilie începe o nouă rundă „DISCOVER EU/ Descoperă Europa”

În data de 2 aprilie se lansează oficial prima rundă a programului „ Discover EU, Descoperă Europa ” din...

Din 2 aprilie începe o nouă rundă „DISCOVER EU/ Descoperă Europa”
„De la diplomă la destin. Educație, idealuri, viață” - Conferință-dezbatere organizată de Cronicari Digitali - sâmbătă, 12 aprilie 2025
Educație 01 Aprilie 2025, 15:40

„De la diplomă la destin. Educație, idealuri, viață” - Conferință-dezbatere organizată de Cronicari Digitali - sâmbătă, 12 aprilie 2025

Ce au în comun arhitectul îndrăgostit de Deltă, fotograful care a privit în ochi România Sălbatică, biologul care s-a...

„De la diplomă la destin. Educație, idealuri, viață” - Conferință-dezbatere organizată de Cronicari Digitali - sâmbătă, 12 aprilie 2025
S-a scris istorie la Campionatul European de Șah 2025 găzduit de România la Eforie Nord
Educație 31 Martie 2025, 10:39

S-a scris istorie la Campionatul European de Șah 2025 găzduit de România la Eforie Nord

27 martie 2025, Eforie Nord: O nouă poveste frumoasă se adaugă istoriei de 100 de ani a Federației Române de Șah....

S-a scris istorie la Campionatul European de Șah 2025 găzduit de România la Eforie Nord
Informare privind simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat (2025)
Educație 21 Martie 2025, 16:48

Informare privind simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat (2025)

Simularea probelor scrise din cadrul examenelor naționale pentru elevi (an școlar 2024 – 2025) , organizată la nivelul...

Informare privind simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat (2025)
Universitatea din București organizează evenimentul „Libertatea noastră”: proiecție de film documentar și dialog deschis cu poeții Ana Blandiana și Radu Vancu, actorii Victor Rebengiuc și Ana Ularu și sociologul Marian Preda
Educație 20 Martie 2025, 16:27

Universitatea din București organizează evenimentul „Libertatea noastră”: proiecție de film documentar și dialog deschis cu poeții Ana Blandiana și Radu Vancu, actorii Victor Rebengiuc și Ana Ularu și sociologul Marian Preda

Universitatea din București și PiArt Vision , în parteneriat cu  Astra Film Festival , organizează ,  vineri,...

Universitatea din București organizează evenimentul „Libertatea noastră”: proiecție de film documentar și dialog deschis cu poeții Ana Blandiana și Radu Vancu, actorii Victor Rebengiuc și Ana Ularu și sociologul Marian Preda
Performanță educațională în învățământul profesional și tehnic (VET): Liceul Tehnologic "Cezar Nicolau"
Educație 19 Martie 2025, 15:44

Performanță educațională în învățământul profesional și tehnic (VET): Liceul Tehnologic "Cezar Nicolau"

În 2014, Liceul Tehnologic "Cezar Nicolau" din Brănești, Ilfov mai școlariza doar o singură clasă a IX-a. Din...

Performanță educațională în învățământul profesional și tehnic (VET): Liceul Tehnologic "Cezar Nicolau"
Peste 6.000 de copii și voluntari oferă o oră pentru Pământ – Cum te poți alătura celei mai mari mișcări pentru planetă?
Educație 18 Martie 2025, 15:07

Peste 6.000 de copii și voluntari oferă o oră pentru Pământ – Cum te poți alătura celei mai mari mișcări pentru planetă?

Pe 22 martie 2025 , milioane de oameni din întreaga lume se vor reuni pentru a marca a 19-a ediție a evenimentului Ora...

Peste 6.000 de copii și voluntari oferă o oră pentru Pământ – Cum te poți alătura celei mai mari mișcări pentru planetă?
Ascultă live

Ascultă live

12:00 - 13:00
JURNALUL DE LA PĂLTINIȘ
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
12:00 - 13:00
reluare: RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VIAȚA LA ȚARĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
11:05 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru