Prin joc, muzică şi mişcare, o cale de recuperare a copiilor cu autism
17 Noiembrie 2023, 10:50
Cu mult mai des, decât în urmă cu 10 ani, se vorbește astăzi despre stresul la care sunt supuși copiii, mai ales la școală. Dar nici acasă, copiii nu sunt scutiți de stres. Alături de cei mici, sunt stressați și părinții. Uneori și profesorii sunt stresați, mai ales dacă au în clasă, copii atipici, care necesită mai multă atenție și răbdare din partea lor. Copiii cu diverse forme de autism sunt încă necunoscuți în școală, inspiră disconfort sau chiar teamă, deși dreptul lor de a fi integrați în învățământul de masă este teoretic asigurat prin dreptul la educație. În afara școlii, copiii cu autism moderat se pot trata. Câteodată autismul este diagnosticat devreme, câteodată mai târziu.
Există procedee prin care autismul de tratează. Prin joc și muzică, sport și mișcare în natură se pot face pași importanți în recuperare.
Teatrul este și el, o formă de terapie. În același timp și o formă de cunoaștere; copiii tipici pot vedea cine este copilul cu autism. Așa a apărut spectacolul „Povestea lui Luca”.
Monica Dinulescu, psiholog/psihoterapeut, Ana Cernea, psiholog, Alexandra Dreghiciu, preşedinte Asociația The story of autism şi Ioana Rufu, actriță ne vorbesc despre stres şi despre integrarea în şcoală a copiilor cu autism.
Realizatoare Roxana Păsculescu