Noile paradigme sociale și literatura pentru copii și tineret
05 Aprilie 2021, 13:18
Din 1967, anual, la data de 2 aprilie este aniversată Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret, o sărbătoare inspirată de ziua de naştere a îndrăgitului autor danez de basme, Hans Christian Andersen. Cu prilejul acestui eveniment, Radio România Cultural şi Gaudeamus online le-au propus cititorilor mari şi mici, o dezbatere intitulată Noile paradigme sociale și literatura pentru copii și tineret, moderată de jurnalista Mirela Nicolae.
Paradigmele au fost punctul de plecare al discuţiei. Folosite adesea pentru a descrie sistemele importante de referință pe care le luăm ca model când percepem lumea, paradigmele acționează ca un filtru decisiv, ne oferă metodele de a gestiona rapid complexitatea informațiilor din lumea înconjurătoare. Fără paradigme, creierul nostru nu ar putea controla fluxul continuu de informații pe care le are la dispoziție., un flux de informaţii care vine în număr din ce în ce mai mare, tot mai accelerat.
Paradigmele sociale actuale influenţează într-o bună măsură nu doar opţiunile pentru lectură ale copiilor, ci şi editarea de carte pentru copii.
Discuţia invitaţilor prezenţi la eveniment s-a axat pe trei principale paradigme care afectează (în bună măsură) şi literatura pentru copii:
tehnologia legată indisolubil de căile de comunicare;
toleranţa legată de mişcările de protest anti-sistem;
schimbările bruşte de reguli intra şi extracomunitare.
Invitaţii Alina Costache, PR Manager la editura Niculescu, Diana Iepure, responsabil de relații publice și comunicare la editura Paralela 45, Ligia Necula, editor de carte la editura Casa Radio, Costel Postolache, directorul editurii Integral, Bogdan Vîlceanu, directorul editurii Nomina au răspuns la provocările legate de adaptarea politicilor editoriale la schimbările de paradigmă, posibilele soluţii comerciale pentru salvarea editurilor de la faliment, rolul autorilor de literatură pentru copii într-o lume digitalizată.
Un fragment din dezbatere a fost difuzat la emisiunea IClasa şi îl puteţi audia mai jos. Înregistrarea integrală video este disponibilă pe site-ul www.gaudeamus.ro.