“Merci mon prof” – 26 noiembrie, Ziua profesorului de franceză în România și în țările din Europa Centrală și Orientală
26 Noiembrie 2020, 15:27
“Le Jour du prof de français” este sărbătorită pentru a doua oară în întreaga lume. Întâlnirile, competițiile, pregătirile, distincțiile pun în centrul atenției profesorii de franceză din Europa Centrală și de Est.
Anul acesta se desfășoară o ediție prin acțiuni în format online, în perioada 24-27 noiembrie, sub motto-ul „100% virtual, 100% împreună”. Tema ediției actuale este „Noi legături și noi practici: o comunitate consolidată și proiecte pentru mâine”. Organizatori sunt Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Asociația Română a Profesorilor de Franceză (ARPF), Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), Institutul Francez din România (IFR), Delegația Generală Wallonie-Bruxelles, Organizația Internațională a Francofoniei (OIF).
În România, programul cuprinde evenimente care scot în evidentă meseria de profesor de limba franceză, consolidarea legăturii și solidarității dintre ei, dar și promovarea culturii francofone, cum sunt concursurile și dezbaterile: „Profesor de franceză, o profesie a viitorului” și „Merci mon Prof d’université”, Ziua porților deschise la Centrul de Reușită Universitară (CRU) în format digital, întâlnire între studenți, lectori de franceză și Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), „Activități dinamizante pentru ora de limbă franceză” cu Christine Perazzo și „Provocările educaționale ale predării limbii franceze” cu Michel Boiron.
Cu 300 de milioane de vorbitori, franceza este a cincea cea mai vorbită limbă din lume după chineză, engleză, spaniolă și arabă.
În 36 de țări și teritorii, limba franceză este limbă de predare pentru un număr de peste 80 de milioane de oameni.
Limba străină învățată de peste 50 de milioane de oameni
Peste 6000 de profesori de franceză în România și aproape 1,1 milioane de studenți.
De asemenea, până mâine, 27 noiembrie, are loc campania digitală “Merci mon prof”, un proiect care invită utilizatorii rețelelor sociale să-și arate recunoștința față de profesorul lor de franceză făcând o postare care conține hashtagul #Mercimonprof.
Cu ce greutăți se confruntă un profesor de franceză de la noi din țară, dar și ce satisfacții are, aflati din interviul cu Violeta IBIȘ, profesoară de limba franceză la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” din Oltenița.
Realizator Mirela Stana