Marea întrerupere din comunicarea online
07 Octombrie 2021, 11:03
Cea mai gravă întrerupere a reţelei Facebook a durat şase ore şi s-a produs luni seara, la nivel global. Pe lângă principala reţea de socializare a planetei a fost oprită şi funcţionarea pentru Instagram, Whatsapp şi mesageria Facebook. 3,5 miliarde de oameni au fost afectaţi de întreruperea reţelei şi a sateliţilor săi de comunicare.
În multe ţări ca Myanmar sau India, reţeaua eFacebook este sinonimă cu internetul. În România ea pare, mai degrabă, o Poiană a lui Iocan în care principalele subiecte de discuţie publică sau de grup sunt politica, educaţia, pisicile, gastronomia şi bancurile.
Dincolo de teoriile şi speculaţiile pentru care aceste instrumente virtuale nu au mers, se ridică multe întrebări la care doar specialiştii au răspunsuri.
În anul 2009 mi-am deschis un cont pe reţeaua de socializare Facebook. De-atunci îl utilizez, zilnic, împreună cu mesageria sa. Mă ajută să comunic foarte eficient atât în interes profesional, cât şi personal. Fiecare om are motivele sale pentru care şi-a transferat o parte din existenţă în lumea virtuală. M-a afectat această întrerupere? Prea puţin. Dar pe ceilalţi?
Este lumea în care trăim, una iluzorie ? Cum recuperăm minutele, orele, zilele, săptămânile pierdute pe toate reţelele sociale din dorinţa de a ne face cunocuţi ca indivizi şi profesionişti, din nevoia de a nu fi singuri, de a ne simţi importanţi?
Inventarea reţelelor sociale ne-a schimbat nu numai modul în care percepem lumea, ci şi modul în care ne trăim viaţa. Aşa cum spunea un ziarist de la New York Times,„când aplicaţiile folosite de miliarde de oameni au clipit, vieţile lor au fost întrerupte, afacerile s-au suspendat, iar funcţionarii Facebook s-au încuiat în birouri.”
Nu sper la o reîntoarcere în rutina de dinaintea reţelelor sociale. Nici în ce mă priveşte, nici în ce vă priveşte. Dar am convingerea că tehnologia ne oferă o ciocolată otrăvită într-un ambalaj de nerefuzat şi nu ştiu cine ne va da antidotul pentru ea.
Legat de marea întrerupere a comunicării din mediul virtual am vrut să aflu, de la câţiva specialişti, în ce fel ne-a influenţat acest incident informatic. Mi-au răspuns la întrebări: psihoterapeuta şi profesoara Marina Lucica Balea, sociologul Bruno Ştefan, profesor la Universitatea Politehnica din Bucureşti şi editorul Bogdan Vîlceanu de la editura Nomina.
Interviu cu psihoterapeuta şi profesoara Marina Lucica Balea
Interviu cu sociologul Bruno Ştefan
Interviu cu editorul Bogdan Vîlceanu de la editura Nomina
Mirela Nicolae