În curând, la emisiunea Remix (TVR) va fi difuzat un proiect educațional unic: Orașul Muzeu. Filmul documentar „Arad. Locuri Fapte Oameni”
17 Mai 2023, 13:31
În 2019, Doru Ionescu, jurnalist la TVR, sprijinit de Bogdan Sterpu, editor video în aceeași instituție de presă, a gândit un proiect intitulat Oraşul Muzeu. Filmul de 24 minute strângea arhive de tot felul, într-un fir epic care urmărea istoria zonei. Pe de-altă parte, pelicula urma să fie și o invitaţie turistică pentru spectatori.
La finalul pandemiei, realizatorii și câțiva tineri ziariști de la clubul Buzz Media din Botoşani, foști cursanți ai inițiatorilor, au produs un film didactic, o provocare, dar şi o alternativă educaţională, un dialog intergeneraţional (cu profesorii și rudele mai în vârstă ale autorilor).
Botoșani, orașul tinereții tale de poveste | Documentar didactic, A.N.T
În toamna lui 2022, ca urmare a succesului obținut prin numărul de vizualizări, Doru Ionescu și Bogdan Sterpu au apelat la ajutorul autorităților locale din Arad pentru realizarea unui film similar celui de la Botoșani. Au propus proiectul unui colegiu renumit din Arad, care a obținut sprijinul Consiliului Judeţean Arad. Din ianuarie 2023, 50 de elevi interesaţi şi profesorii lor s-au documentat, au filmat, au fotografiat (cu telefoane, drone, iar la final şi-au susţinut subiectele într-un colocviu școlar. O parte din materiale au fost difuzate la emisiunea „Jurnal cultural” de la TVR. Cei doi realizatori au pus cap la cap munca școlarilor (folosind pe cât posibil muzica unor muzicieni din zonă), în ceva viabil tehnic şi pentru difuzare la o televiziune. A ieșit un documentar educațșional de peste 50 minute care vorbește despre istoria, cultura, educația, locurile din județul Arad.
Filmul va avea premiera în 9 iunie 2023, la Arad, apoi va fi transmis şi la TVR 3/Cultural în acel weekend.
Proiectul propus de jurnalistul Doru Ionescu a avut un impact major asupra elevilor și profesorilor de la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad. Pe de-o parte, toți au descoperit că Aradul are povești care merită să fie spuse și altora, mai ales dacă este privit cu ochi curioși, dornici să-i descoperi istoria și frumusețea. Pe de-altă parte, munca în echipă a reunit specialiști, elevi și profesori care predau diverse discipline. Rezultatul – filmul despre Arad – este educațional și turistic, unul de promovare a unui județ unic în felul său, materialul putând fi utilizat ca auxiliar școlar transversal. Miza educațională a fost îndeplinită: am învățat multe, cu toții, unii de la alții. (Diana Achim, director al Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad)