Exercițiu de memorie colectivă - conectarea la istoria și poveștile Bucureștiului pentru a rescrie legendele orașului
26 Ianuarie 2021, 16:47
Compania de Librării București (CLB), alături de Asociația Headsome Communication, lansează proiectul SUPERPOVEȘTI din București, un demers care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile din București.
Copiii și adolescenții din capitală sau cei care învață în București sunt invitați să caute poveștile ascunse ale orașului: să le documenteze foarte bine folosind toate sursele - familie, comunitatea locală, școală, profesori, biblioteci, librării, spațiul digital - pentru ca mai apoi să le transpună în povești. Să se conecteze la istoria și poveștile orașului în care trăiesc și să ajute la păstrarea memoriei locului, povestind aceste legende mai departe.
La începutul toamnei, în perioada 1-12 septembrie, copiii între 8 și 18 ani, împărțiți în trei mari categorii de vârstă, sunt așteptați să trimită poveștile lor către organizatori. Un juriu format din scriitori contemporani reunind autori din toate sectoarele capitalei va evalua poveștile trimise de ei, câștigătorii fiind anunțați pe 1 octombrie. Cele mai bune povești vor fi publicate într-un volum colectiv, care va fi lansat la finalul acestui an, pe 5 decembrie, cu o zi înainte de Moș Nicolae. Participarea copiilor la concurs este gratuită. Toți copiii și adolescenții care trimit povești spre jurizare vor primi diplome de participare și cărți în dar.
„Suntem aproape de cititorii din București de patru generații! – un fapt pe care l-am remarcat de atâtea ori, încât am putea să ne gândim chiar să îl includem în sloganul nostru. Anul acesta, compania noastră pășește în cel de-al 71-lea an al existenței. Am adunat multe povești frumoase în toți acești ani. Știm de asemenea că istoria Bucureștiului ascunde multe povești și legende fascinante, pe care ne-am bucura să le readucem în actualitate cu ajutorul celei mai tinere generații de cititori”, a declarat Marieta Seba, directoarea Companiei de Librării București.
Cei interesați să ia parte la SUPERPOVEȘTI din București găsesc toate informațiile utile pe portalul dedicat proiectului, superpovestidinbucuresti.ro.
De asemenea, joi, 28 ianuarie, începând cu ora 18.00, va avea loc o dezbatere dedicată acestei inițiative, transmisă live online pe pagina de Facebook a Companiei de Librării București și pe cea dedicată proiectului. „De ce avem nevoie să ne cunoaștem orașul prin povești?”, aceasta este tema dialogului din data de 28 ianuarie, la care vor lua parte: Adrian Majuru – istoric, directorul Muzeului Municipiului București, Ioana Popescu – etnolog și Victoria Pătrașcu – scriitoare. Moderatoarea evenimentului va fi scriitoarea Ioana Bâldea Constantinescu.
Inițiatoarea și coordonatoarea proiectului este Oana Boca Stănescu, manager cultural: „Dincolo de experiența mea profesională de cei 18 ani în sfera culturii scrise, sunt mama a doi copii. Locuiesc și eu într-unul din micile «orașe» care compun acest mare București, alături de mulți alți părinți și de copiii lor. Sunt tineri pe care i-am întâlnit aproape zilnic, jucându-se alături de fiul și de fiica mea în Parcul Tineretului. Timp de luni bune, i-am văzut pe acești copii căutând pokemoni prin toate cotloanele parcului. Astăzi, alături de CLB îi provocăm să caute legendele și poveștile ascunse în istoria acestui parc: legenda Văii Plângerii sau cea a Lacului Cocioc. Bucureștiul este o moștenire pe care o primim și pe care vrem să o ducem mai departe prin povești”.