Asociația NOESIS ENESCO și Muzeul Național George Enescu organizează "Întâlnirile Muzicale Internaționale «Georges Enesco» Paris-Tescani" ediția a 10-a
19 Iunie 2024, 11:12
Cursurile de măiestrie de la Tescani, o tradiţie ajunsă la a 10-a ediţie, se desfăşoară între 12 şi 18 august 2024, la secția Dumitru și Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu a Muzeului Național George Enescu, în prezenţa mezzosopranei Ruxandra Donose, profesor la Universitatea Anton Bruckner din Linz şi invitată în producţii internaţionale la mari teatre de operă din San Francisco, Los Angeles, New York, Opéra Bastille, Deutsche Oper Berlin și Festivalurile Glyndebourne și Salzburg, unde a cântat sub bagheta unor titani ca maeştrii Claudio Abbado, Sergiu Celibidache, Seiji Osawa, Zubin Mehta, Sir Colin Davis, Christoph von Dohnany, Mariss Jansson sau Pierre Boulez.
Ruxandra Donose ajunge la Tescani după premiera mondială creată la Opera din San Francisco, a operei "Inocence" de compozitoarea finlandeză Kaija Saariaho.
Cursurile vor fi acompaniate de organizatoarea evenimentului, pianistă şi coach vocal, Alina Pavalache, de la Conservatorul, Serge Rahmaninoff şi din Paris, fondatoare şi director artistic al Rencontres Musicales Internationale Georges Enesco și a Concursului Intsrnațional de canto Enesco - Paris.
Pe parcursul celor 10 ediții de Master Class, maestrele și maeștrii ce au împărtășit arta cântului cu tinerii discipoli români sunt: Leontina Vaduva, Viorica Cortez, Nelly Miricioiu, Elena Mosuc, Jean Philippe Lafont.
Pe data de 18 august 2024 de la ora 17 va avea loc DIALOGUL ARTELOR, un omagiu adus celei de a 143-a aniversări a nașterii compozitorului George Enescu.
Spectacolul cuprinde un program de lieduri şi arii interpretate de participanții la Master Class-ul de artă vocală,
împletite cu incursiunile literare ale invitatului special al serii, marele actor MARCEL IUREȘ.
Cu același prilej, va avea loc vernisajul expoziției artiștilor plasticieni ce participă la a 48-a tabără de pictură de la Tescani.
Partea franceză a Întâlnirilor, Rencontres Musicales Internationales Georges Enesco, se desfăşoară la Paris, între 7 și 18 octombrie, fiind de asemenea ediția aniversară de 10 ani de la înființarea Concursului Internaţional de Canto „Georges Enesco”.
Înscrierile la Concurs au loc între 15 martie și 8 septembrie, iar finala concursului va fi acompaniată de Orchestra Colonne, dirijată de maestrul Pierre-Michel Durand. Rencontres Musicales Enesco invită publicul şi la cele trei Concerte din festival, organizate în prestigioasele săli de concert de la Automobil Club de France, partener constant pentru Rencontres Enesco, Sala Cortot, pe a cărei scenă păşea odinioară şi Enescu pentru concertele sale memorabile și la Sala de Concerte a Fundației Statelor Unite din Paris. Concertele acestei ediții propun creaţii ale unor compozitori americani și vor fi însoțite de extrem de interesanta și documentata expoziție ENESCU ȘI CONTINENTUL AMERICAN, realizată de Muzeul Naţional GEORGE ENESCU.
12 – 18 august Master-Class de artă vocală condusă de mezzo-soprana RUXANDRA DONOSE și pianista - vocal coach Alina Pavalache
Dumimică 18 august 2024, ora 17:00 -DIALOGUL ARTELOR, cu participanții la MASTER CLASSUL DE ARTĂ VOCALĂ. Invitat excepțional Actorul MARCEL IUREȘ
EXPOZIȚII PERSONALE : OMAGIU: MARCEL LUPȘE – 70, TUDOR MARINESCU – 55
EXPOZIȚIA PARTICIPANȚILOR : Mihai Sârbulescu, Ilie Boca, Mihai Chiuaru, Ovidiu Ungureanu, Laurențiu Mogoșanu, George Zărnescu