30 de copii unesc cei 3600 de km care-i despart și pun Platforma ROCultural pe harta Europei
25 Martie 2021, 15:29
În satele românești, inițiativele culturale sau de educație alternativă sunt extrem de rare. Nici nu este ușor să ajungi fizic în cele mai îndepărtate colțuri. Proiecte, educație, resurse sunt componentele Platformei ROCultural, dedicată elevilor, profesorilor, școlilor, companiilor și, în final, unor întregi comunități rurale și din diaspora. Pornind de la experiența celor zece ani de activitate, Asociația Lume Bună construiește acest spațiu unic în zona de educație nonformală prin cultură.
Platforma ROCultural este integrată pe site-ul www.asociatialumebuna.com și va extinde la nivelul diaspora românești activitatea existentă în care să deruleze PROIECTE complexe, gândite pe termen lung, care au ca scop formarea unei identități culturale, responsabilizarea socială și dezvoltarea creativității copiilor. Platforma ROCultural a început în luna martie cu atelierul de patrimoniu, la care se adaugă scrierea creativă, fotografia și actoria, într-o serie de zece ateliere, timp de trei luni. Se întâlnesc 20 de copii din patru sate românești (Piscu - Galați, Vaideeni - Vâlcea, Corlățel – Mehedinți și Faraoanele - Vrancea) cu zece copii români din diaspora (Cork – Irlanda).
Pornesc într-o călătorie virtuală, în care leagă cei 3600 de km care-i despart, descoperind și punând în valoare patrimoniul local și personal. Cei plecați se reconectează cu rădăcinile lor și exersează limba maternă. Cu toții capătă noi perspective venind din zone atât de diferite cultural. La final vor arăta celor din comunitatea lor ce lucruri frumoase îi înconjoară și ce mândri sunt de ele.
Toate aceste proiecte vor fi completate cu o nouă secțiune de EDUCAȚIE unde se va face documentarea proiectelor pentru ca profesorii din școlile partenere să le poată multiplica în viitor, vor fi facilitate schimburi de experiență cu specialiștii în educație culturală, prin participarea directă la ateliere și realizarea unui schimb de bune practici între toți cei implicați în proiectele asociației.
În paralel, va fi creată o secțiune dedicată (din luna iunie) în care vor fi puse în legătură școli și companii care le pot aloca RESURSE materiale în primul rând din dotarea proprie, fără investiții suplimentare. Dacă o școală parteneră are o nevoie concretă și urgentă o va publica în această secțiune, iar companiile care au disponibile aceste materiale le vor putea oferi (de exemplu echipamente electronice funcționale pe care le înlocuiesc periodic). Și invers, companiile își vor putea anunța disponibilitățile de resurse materiale pentru ca școlile să le solicite. Platforma online ROCultural extinsă pe cele trei direcții va fi permanent actualizată.
Platforma ROCultural este un teren fertil. Cele mai variate resurse - materiale, idei, cunoștințe experiențe, ghiduri de implementare - vor fi semințele unor întâlniri între copii, profesori, specialiști în educație culturală, companii care vor să ajute. Totul va fi canalizat în proiecte complexe, gândite pe termen lung, care au ca scop formarea unei identități culturale, responsabilizarea socială și dezvoltarea creativității copiilor. Fiind puși în diferite roluri și situații, tinerii dobândesc o serie de abilități practice care-i pregătesc pentru viitoare meserii: cooperare, comunicare, luarea de decizii, înscrierea într-un interval de timp limitat, creativitate atât artistică cât și în găsirea de soluții și resurse pentru atingerea scopului pe care și-l propun.
Toate proiectele asociației au ca ultim scop contribuția la reușita în viață și împlinirea tinerilor, cu impact în dezvoltarea comunităților locale.