1.500 de elevi din mediul rural au participat la activități educaționale în "Școala de Vară World Vision România"
01 August 2024, 14:23
7 din 10 copii din mediul rural nu au mers în vacanță, iar pe perioada verii, 2 din 10 copii își petrec vacanța ajutându-i pe părinți la munca din gospodărie. De asemenea, potrivit datelor obținute, mai mult de 2 din 5 copii nu au în comunitatea de proveniență spații unde să își petreacă timpul liber: parcuri, bazine de înot sau trasee pentru drumeții. Sondajul a fost realizat de World Vision România în rândul părinților care au copii în clasele I-IV în comunitățile rurale.
Pentru a schimba această realitate, World Vision România a pus bazele Școlii de Vară, o inițiativă care are rolul de-a răspunde unei nevoi universale a copiilor din întreaga țară. Școala de vara este o componentă esențială a programului Pâine și Mâine și se adresează elevilor beneficiari din ciclul primar.
Acest program se caracterizează prin complexitatea și diversitatea activităților, care includ activități educaționale desfășurate în cadrul școlii, cât și excursii menite să îmbogățească experiențele și cunoștințele copiilor. Școala de vară reprezintă adesea singura activitate desfășurată pe timpul verii pentru copiii din mediul rural, oferindu-le astfel o oportunitate unică de învățare și dezvoltare, într-un context altfel lipsit de alternative educaționale și recreative.
Programul s-a desfășurat în perioada 24 iunie – 3 iulie și a constat în ateliere tematice (codul bunelor maniere, educație financiară, orientare în carieră), activități sportive (tenis de câmp, handbal, fotbal, ștafete, jocuri cu alergare printre jaloane), experimente științifice, jocuri de cooperare și de perspicacitate, pictură, creație literară, lectură (lecturi la prima vedere contracronometru), teatru (mini-dramatizări după texte la alegere - scenete din Pupăza din tei, La cireșe).
Fiecare unitate școlară implicată în acest demers a organizat excursii și vizite la diferite obiective turistice și agrement, precum Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși, Casa Memoriala Mihail Sadoveanu, Casa Memorială Ion Creangă Humulești, Mănăstirea Voroneț, Hidrocentrala Lotru-Ciunget, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, Muzeul de Științe ale Naturii Piatra Neamț și Parcul de agreement Ariniș.
Excursiile au fost concepute pentru-a le oferi elevilor ocazia explorării unor locuri noi, șansa de-a învăța despre istoria și cultura locală, despre istoria națională, precum și pentru a-i implica pe copii în activități recreative care să le stimuleze creativitatea și curiozitatea. Vizitele la muzee, monumente istorice și alte atracții turistice le-au permis copiilor să vadă și să înțeleagă în mod direct aspecte teoretice învățate la școală. În plus, aceste experiențe au fost o sursă importantă de socializare și de consolidare a legăturilor de prietenie între elevi și cadre didactice.
„Excursia este cel mai frumos vis devenit realitate. Mi-a plăcut călătoria, am cântat în autocar, am admirat locurile prin care am trecut, am fost foarte încântat să descopăr o altă lume în care m-am simțit fantastic. Abia aștept să le povestesc părinților și bunicilor ceea ce am văzut.” (Andrei, clasa a IV-a)
“O excursie inedită, cu experiențe pe care, probabil, niciodată nu le vom uita pentru că ne-au oferit oportunitatea de a explora lumi diferite, de a intra în contact cu copii pe care niciodată nu i-am mai întâlnit, dar, mai ales, să învățăm să fim cumpătați în tot ceea ce reprezintă viața cotidiană.” (Daiana, clasa a IV-a)
“Cele mai multe activități le-am făcut la Școala de Vară, alături de colegii mei, dar și de doamna noastră care în fiecare zi se străduiește să ne fie bine. Au fost zile de vară trăite cu multă emoție.“ (Alexandru, clasa a IV-a)