Un tur artistic și documentar
29 Octombrie 2021, 18:44
Un tur al expozițiilor din Capitală m-a purtat astăzi prin două galerii ale Uniunii Artiștilor Plastici din România. Mai întâi, am parcurs pe îndelete piesele decorative, în tehnica personală a creatorului, Mihai Moldovanu care se pot admira la Galeria Orizont. Apoi, am ajuns în universul graficii românești (Salonul a ajuns la a X-a ediției, la Căminul artei parter și etaj) o expoziție bogată și valoroasă care rezistă calitativ pe simezele bucureștene.
A venit apoi rândul, expozițiilor temporare de la Muzeul Național de Artă al României care mi-au oferit nu doar o perspectivă asupra artei românești contemporane, prin ampla expoziție a lui Mircia Dumitrescu, ci și asupra artei internaționale, văzută prin proiectul dedicat creației lui Henry Moore și a felului în care sculptura acestuia a fost receptată în spațiul răsăritean.
Personala lui Mircia Dumitrescu intitulată ”Perspective” -a patra din seria sărbătorească a artistului care a împlinit în 2021, frumoasa vârstă de 80 de ani -este una năucitoare prin demers. ”Este expoziția personală ce încheie seria lansată în anul 2021, începând cu cea organizată la Muzeul Național Controceni intitulată Spațiu românesc cu oameni și sfinți (10 iunie - 4 iulie), la Biblioteca Academiei Române, Sala Theodor Pallady, intitulată Călătoria (29 iunie - 1 August), la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, intitulată Dialogul tehnicilor (9 iulie - 1 August)”.Cele două săli de la parterul Galeriei Naționale găzduiesc o expoziție în care îl redescoperim pe artist ca pe un maestru de marcă al acuarelei românești. Dincolo de impresionantele lucrări pe hârtie, vedem sculptură în lemn de dimensiuni monumentale, fie religioasă, fie laică, cărora li se adaugă o serie importantă de picturi în ulei.
În sălile Kretzulescu, expoziția Moore (Muzeul Național de Artă al României și Institutul Prezentului au deschis pe 14 octombrie 2021 expoziția „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean”) este una în principal documentară, care merge pe firul istoriei trecute, temeinic așezate, dar care documentează interesantul subiect și printr-o lectură asumată de realizatorii evenimentului, prin câteva interviuri la zi, cu sculptori de marcă ai momentului, Peter Jacobi sau Grigorie Minea fiind doar doi dintre reprezentanții aleși să-și mărturisească ”întâlnirea” cu Henry Moore. ”Expoziția constituie un proiect colectiv de cercetare, fiind inițiată de istoricii de artă Alina Șerban (București), Daniel Véri (Budapesta) și Lujza Kotočová (Praga) și conține o serie de interviuri realizate cu martorii expoziției din România, Cehia și Ungaria: Ioana Vlasiu, istoric de artă, Constantin Flondor, pictor, Grigorie Minea, sculptor, Peter Jacobi, sculptor; Adéla Matasová, artist intermedia; György Jovánovics, sculptor, László Gyémánt, pictor, Krisztina Passuth, istoric de artă, Márta Kovalovszky & Péter Kovács, istorici de artă.”
Realizatoare Roxana Păsculescu