“Sora mai mică” a Nopţii muzeelor, acum la prima ediţie
01 Septembrie 2023, 14:13
Un nou produs, marcă a Rețelei Naționale a Muzeelor din România ni se oferă începând cu data de 2 septembrie 2023. Derivată din deja clasica Noapte a Muzeelor, a luat iată naştere, Noaptea Muzeelor la Sate sau aşa cum îi spun organizatorii: Nocturna Muzeală Rurală.
În Noaptea muzeelor se branşaseră de multă vreme, o serie de instituţii, spaţii sau case care aveau în peisajul rural, activităţi sau iniţiative cultural. Pentru toate acestea, dar şi pentru a susţine apariţia altora, la fel de interesante şi tentante, a apărut Noaptea muzeelor la sate. “Acest eveniment se adresează sutelor de muzee și colecții private sau de stat, caselor memoriale și de memorie istorică și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc. Acestea pot fi reședințe nobiliare, castele și cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă religioasă care aparțin bisericilor parohiale și mănăstirilor, mori de vânt, de apă sau de hârtie, gospodării tradiționale țărănești conservate in situ sau case bătrânești, centre culturale sau de artă, ateliere de artă tradițională, monumente paleo-creștine, mausolee, situri arheologice deschise publicului, fierării, hambare, chiar și centre de pompieri.”
Activitățile principale în spaţiul rural se vor concentra cu predilecție pe “trei direcții strategice” aşa cum ne spun organizatorii:
Prima idee ar fi: configurarea unei mărci culturale, o identitate ușor de recunoscut și categoric, vizibilitatea patromoniului cultural rural;
O a doua direcţie este: începerea unei campanii naționale de susţinere pentru dezvoltarea de programe educative adresate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale, derulate de participanți, prin exploatarea colecțiilor și a patrimoniului cultural deținut.
A treia direcţie este contactul direct între organizatorii din teritoriu şi participanţii la diverse manfestări şi astfel, “împărtășirea de povești fascinante, cu valoare culturală și istorică, probabil unele neștiute de către publicul larg: Mizăm pe faptul că aceste povești vor stimula vizitarea acestor obiective și zone rurale de unde provin și cercetarea sau interpretarea acestora pentru proiecte de valorificare a patrimoniului rural românesc”.
Dragoş Neamu, preşedintele reţelei Naţionale a Muzeelor ne oferă amănunte şi răspunde întrebărilor noastre înainte de 2 septembrie 2023. Lui i se adaugă, în calitate de colaboratoare la evenimentele de la Cincşor, Alina Pătru, istoric de artă.
Realizatoare Roxana Păsculescu