Pictorul Costin Petrescu refugiat la Iași, în anii 1916-1917
La secţiunea Jurnale a Editurii Humanitas, în 2018 apăreau -într-o ediție îngrijită de istoricul de artă Virginia Barbu- memoriile pictorului Costin Petrescu pentru perioada 1916-1917. Acesta, refugiat la Iași în vremea războiului a apreciat ca posibil valoroasă peste timp, mărturia sa referitoare la perioada dramatică, în care Bucureștiul era sub ocupație, iar Iașiul era o posibilă salvare. Virginia Barbu parcurge confesiunea pictorului în datele sale dramatice, dar și pline de farmec.
03 Februarie 2023, 12:26
Cine este Costin Petrescu? De notorietate este lucrarea sa monumentală, Marea Frescă a Neamului din rotonda Ateneului Român. În rest, artistul este prea puțin cunoscut în afara breslei artiștilor din care făcea parte. Autoarea studiului a simțit prin urmare, nevoia unei cronologii în care concordanțele să fie bine puse în lumină pentru mai corecta parcurgere a perioadei amintite pentru mărturisirile lui Costin Petrescu. Punerea în context, facilitează lectura confesiunilor.
Aprecierile lui Costin Petrescu referitoare la război, la manevrele de care se aude în oraș ori se vorbește în mediul pe care îl frecventează se împletesc cu informații personale, cu date din viața de zi cu zi pe care o duce artistul. Din când în când, cartea prezintă și câte o filă în original, cu scrisul lui Costin Petrescu, cititorului oferindu-i-se astfel, șansa de a-și adânci, ”intimitatea” cu artistul și desigur, mai buna receptare, chiar sub influența emoțiilor a mesajelor citite.
Costin Petrescu notează informații asupra duratelor în care se petrece ceva anume, dă nume, date și locuri. Confesiunile sale, dincolo de partea documentară pe care o oferă și care poate fi coroborată la nevoie cu alte scrieri din perioada surprinsă- sunt scrise cu responsabilitate și talent. Despre acuratețea și farmecul însemnărilor lui Costin Petrescu scrie istoricul de artă Virginia Barbu, caracterizând deopotrivă obiectivitatea și subiectivitatea artistului care a lăsat o mărturie atât de valoroasă asupra războiului, cu convingerea că: ”faptele trebuiesc bine amintite, ca nu cumva să se uite vreodată.”
Realizatoare Roxana Păsculescu