Helen Russell, în căutarea fericirii
11 Februarie 2022, 17:01
Indiferent de ceea ce facem, tânjim după fericire ca indivizi şi ca popoare. Cuvântul trăire ar trebui să fie sinonim, măcar într-o bună măsură, dacă nu cumva total –cu cel de fericire.
Helen Russell, jurnalistă şi autoarea bestsellerurilor „TheYear of Living Danishly”, ”Gone Viking” și ”Leap Year” a scris și ” The Atlas of Happiness. The Global Secrets of How to Be Happy”. Editura Litera a scos cartea pe piața românească în anul 2020, în traducerea Valentinei Georgescu. Subtitlul în traducerea românească completează și clarifică titlul cărții ”Atlasul fercirii”: ”33 de secrete ale fericirii culese din lumea întreagă”. Colecțiilor de aforisme care
s-au realizat de-a lungul vremii, li s-a adăugat această ”culegere” de ”vorbe de duh” în spirit contemporan, cu care să intrăm într-o relație apropiată, cu scopul evident de a ne descoperi dacă s-ar putea pe noi înșine, sub spectrul fericirii. Cartea este ilustrată și această grafică elaborată care folosește simboluri, le-aș spune chiar esențe –subliniază în plus, fericirea ca spirit comun al tuturor popoarelor supuse atenției noastre de Helen Russell.
Cuprinsul cărții e foarte simplu. În ordine alfabetică se înșiruie țările și cuvintele cheie, care ar descrie pe scurt și la obiect starea de fericire. Ne întâlnim cu Joie de vivre la Canada, cu Pura vida la Costa Rica, cu Aloha la Hawaii, asta pentru a oferi câteva sugestii care direcționează lectura. Introducerea cărții este una interesantă care justifică scrierea cărții, în aceste momente trăite sub auspiciile negativului, a răului care se petrece în lume sub toate aspectele: psihologic, economic, politic: ”Predilecția pentru negativ înseamnă că noi, ca ființe umane, trăim evenimentele „nefaste” mai intens decât cele ”faste”- și ni le și amintim mai des. Dar asta nu înseamnă că nu mai există și altceva în afară de ”nefast”.” Veți fi de acord cu toții că momentele de fericire par rare și scurte în comparație cu momentele proaste care tind să se dilate temporal și să ne subjuge existența. Helen Russell se opune acestei stări ”nefaste” care ne curpinde și ne determină chiar viața și oferă cititorului posibilitatea de a se regăsi, într-o vorbă, într-o atitudine, într-un spirit. Treizeci și trei de lumi vor fi mai aproape de noi și vom putea să interacționăm cu ceea ce au ele mai bun și mai frumos: fericirea. Cum văd cele 33 de națiuni fericirea? Cartea este una care propune să ne focalizăm atenția asupra unor forme de gândire. Cu câte dintre acestea vom rima, în care ne regăsim? Cartea trebuie parcursă cu relaxarea cuvenită fericirii. Putem să sărim de la un capitol la altul, avem voie să lăsăm pagini neterminate, reușind sau nu, să găsim ziua cea mai bună pentru a îngurgita text și a filozofa pe marginea unei anumite informații.
Cât de mult se conjugă fericirea cu datoria sau cu delectarea (la japonezi) –este o întrebare care va primi răspunsuri diferite, în funcție de filozofia de viață a unui popor. ”Fericirea meritată” a norvegienilor –rămâne ea, tot fericire pentru un alt popor?
Realizatoare Roxana Păsculescu