Gaudeamus - Centenarul, la timpul viitor
23 Decembrie 2017, 11:40
Am sperat, spun din nou, ca Regele Mihai să trăiască pînă în 2018. Anul Centenarului ar fi căpătat astfel o greutate simbolică mult mai mare. Căci chiar dacă avem în continuare Casa Regală, moartea Regelui Mihai a tras o linie despărțitoare între România de azi și România monarhiei constituționale pe care Regele a reprezentat-o pînă în ultima clipă a vieții sale.
Să mai spun că dacă azi ne pregătim de Centenarul Unirii, chiar și cei mai îndîrjiți republicani ar trebui să recunoască meritul neîndoielnic al Regelui Ferdinand și mai ales al Reginei Maria că România a devenit Mare?
Să mai adaug că Arcul de Triumf, pe sub care a trecut pentru ultima oară Regele Mihai, în drum spre locul de veci de la Curtea de Argeș, e un monument al României Monarhice, motiv pentru care puțin a lipsit să fie dinamitat în anii cincizeci, pentru a fi șters din memoria românilor? Să fie Mihai I ultimul rege care a trecut pe sub Arcul de Triumf și ultimul rege al României? Rămîne de văzut. Oricum însă în anul Centenarului se va vorbi și se va scrie mult despre regii României și, cu siguranță, despre cel mai democratic dintre ei, Mihai I.
Dat jos de pe tron printr-o lovitură de stat, sub amenințarea pistolului și șantajat că dacă nu abdică vor fi executați cei o mie de tineri studenți și elevi arestați, Regele Mihai n-a găsit audiență în Occident atunci cînd a dezvăluit cum a fost silit să abdice și de ce această abdicare a fost ilegal obținută de liderii comuniști și de susținătorul lor, premierul Petru Groza, baronul roșu.
La Centenar, în afară de ceea ce vom aniversa și comemora, ar fi cazul să ne aducem aminte de cuvintele Regelui, că noi, cei de azi, am luat cu împrumut țara de la copiii noștri. Dar ar mai trebui să ne amintim și că primul care a avut această intuiție a fost Barbu Ștefănescu Delavrancea, cel ce în „Apus de Soare” a pus în gura lui Ștefan cel Mare cuvintele „Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri şi a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor." Sau cu vorbe obișnuite, dacă vorbim despre trecut și despre prezent, s-o facem cu gîndul la viitor. Altfel spus, Centenarul României Mari ar trebui să fie marele nostru prilej de a pune la cale viitorul României.
Cristian Teodorescu