Cu pădurea începe călătoria spre sănătate şi fericire
18 Februarie 2022, 12:17
Cartea intitulată „Pădurea care vindecă” cu subtitlul „Shinrin –yoku, metoda japoneză pentru o viaţă lungă şi fericită” de Dr.Qing Li a apărut în urmă cu ceva timp la Lifestyle Publishing. Lucrarea este una ştiinţifică, rezultatul unor cercetări de lungă durată care au avut în atenţie relaţia omului cu pădurea, felul în care starea de sănătate a omului se schimbă şi se îmbunătăţeşte. Dacă în educaţia românească relaţia cu natura este una empirică, vagă, care ţine de sentimente şi de emoţii, în educaţia japoneză, ea a fost teoretizată şi există o practică a ei: „shinrin-yoku”. Pădurea este considerată un paradis al vindecării: „În pădure ne reconectăm cu natura şi începem călătoria spre sănătate şi fericire”. Dr. Qing Li este, printre altele, vicepreşedintele şi secretarul general al Societăţii Internaţionale a Pădurii şi Medicinei Forestiere şi preşedintele Societăţii de Medicină Forestieră din Japonia, în plus, unul dintre directorii Societăţii de Terapie Forestieră din Japonia. Autorul demonstrează că se poate ajunge de la sentiment la ştiinţă şi cititorul este invitat să experimenteze armonia cu pădurea: „Secretul descătuşării puterii naturii este în cele cinci simţuri. Lasă natura să intre prin urechile, ochii, nasul, gura,mâinile şi picioarele tale.” Scriitorul, deşi este sigur că nu există o unică soluţie pentru relaxare -îndeamnă la conştientizare, la găsirea unui loc care se potriveşte fiecăruia dintre noi: „Caută un loc în care să te simţi bine şi care să-ţi umple inima de bucurie”. Ni se recomandă încercarea unor activităţi diferite în natură pentru a găsi ceea ce ni se potriveşte cel mai bine şi pentru a învăţa să profităm la maximum de energia pădurii.
Dr. Qing Li este perfect conştient de faptul că s-ar putea să nu locuim lângă o pădure şi că trăim la oraş; prin urmare, sfatul specialistului este să ne bucurăm cât mai des de parcurile şi de grădinile din urbe.
Orice am face, un lucru este important: să nu aducem cu noi, în spaţiul de relaxare, dispozitivele electronice care ne-ar împiedica să „ne conectăm” la natură. Sigur, cartea este una de popularizare a unui fenomen care cunoaşte o importantă anvergură în Japonia. Dar în ea, găsim pe lângă informaţiile de bun-simţ, altele care ţin de civilizaţia orientală, de geografia şi plantele Japoniei. În a doua parte a cărţii, recomandarea apare ca firească: să aducem pădurea în interiorul casei, prin diversele plante cu care ar trebui să ne înconjurăm. Plantele reprezintă un filtru natural la poluare, determină creşterea umidităţii necesare sănătăţii şi nu în ultimul rând, ne fac mai calmi şi mai fericiţi. Desigur, autorul scrie mult şi despre numărul şi valoarea pădurilor urbane în Japnia şi în lume, despre jocul copiilor în natura de care astfel se vor ataşa şi pe care vor vrea să o întreţină, iubind-o constant. Multele fotografii din carte au un rol terapeutic intermediar; până la a ajunge într-un parc sau într-o pădure pentru a experimenta Shinrin-yoku, privitul îndelungat la imaginile colorate aduce argumente serioase de a căuta natura.
Realizatoare Roxana Păsculescu