Istoricul Georgeta Filitti spune Poveștile Unirii la Radio România Cultural
05 Ianuarie 2018, 10:36
În Anul Centenar, istoricul Georgeta Filitti spune, la Radio România Cultural, povestea nașterii națiunii române unite.
Pornind de la vremurile apăsătoare din 1916, când, după o perioadă de neutralitate de doi ani, România intră în război, traversând viața cotidiană din acea perioadă și ajungând până la momentul 1 Decembrie 1918, ascultătorul va trece prin toate punctele cheie ale Unirii.
Fiecare poveste va putea fi ascultată joia, de la ora 16:00, în emisiunea Iclasă, și sâmbăta, în emisiunea Espresso de week-end, de la ora 7:15, dar și online, pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.
Vremuri apăsătoare, prima poveste a Unirii, spune cum a intrat România în război, în august 1916, de partea Antantei. Sunt amintite bătăliile devenite legendare de la Oituz, Mărăști și Mărășești, din vara anului 1917, cooperarea cu misiunea militară franceză, personajele principale și tratativele de la începutul anului 1918. Prima pagină din istoria a ceea ce avea să devină România Unită.
Georgeta Filitti este profesor doctor, unul dintre cei mai îndrăgiți lectori ai Fundației Calea Victoriei. În 2010 a ținut o serie de conferințe sub titlul: Istoria românilor prin familii, despre familii boierești de seamă, iar în 2011-2012 a conferențiat pe tema ÎN VIZITĂ LA PALATUL/CONACUL/CASA…, găzduite de diverse clădiri de patrimoniu pline de istorie – Palatul Cotroceni, Palatul BNR, Palatul Cantacuzino, Palatul Ghica-Tei, Palatul de Justiție, Palatul Suțu, Palatul Cesianu-Racoviță, Casa Titulescu, Casa Monteoru-Catargi, Casa Capșa etc.
La data de 24 octombrie 2012 a fost decorată de Majestatea Sa Regele Mihai I cu Medalia “Crucea Casei Regale a României” pentru “activitatea sa prodigioasă ca istoric al societăţii, moravurilor şi tradiţiilor intelectuale româneşti”, pentru “promovarea integrării culturii şi societăţii române în spaţiul european, prin redescoperirea legăturilor permanente, umane, comerciale, juridice dintre estul şi vestul european” şi pentru că prin activitatea sa istorică “promovează cercetarea autentică, punând în faţă adevărul istoric”.