Viena - Detaliul arhitectural
13 August 2018, 06:37
Viena, orașul Poartă către Europa de Est, mi-a lăsat impresia unuia dintre locurile, în care fiecare dintre noi ar trebui să ajungă cel puțin odată în această viață. Oraș gazdă al bine-cunoscutelor repere culturale precum Mozzart, Beethoven, Prințesa Sissi, Catedrala Sfântul Ștefan… și lista poate continua, firește, în ordinea preferințelor fiecăruia!
Acum poate v-ați întreba cum și de unde să începi și, mai ales, prin ce încă atrage acest minunat loc, mii de turiști în fiecare an? Ei bine, un răspuns simplu l-ar putea reprezenta puterea detaliilor de arhitectură, geometria perfectă a străzilor, coloritul de bun simț al celui mai neînsemnat chioșc de suveniruri, sau ținutele pastelate ale austriecilor. Viena mi-a trezit în minte genul acela de imagine în care totul pare să fie așezat, bucată cu bucată, cu migala unui meșter bătrân și sobru care așează, rând pe rând, piesele unei corăbii într-o sticlă.
Orașul e împânzit de locuri care îți trezesc inspirația iar pentru a le vizita pe unele dintre ele, ar fi nevoie să țineți cont de temperatura de afara sau chiar de sezon. Din punctul meu de vedere, orașul este splendid indiferent de vreme iar cel mai bun exemplu ar fi Stadtpark, parcul central, în care regăsim, asemenea arhitecturii precise a orașului, o structură ingenioasă în natură. Dacă veniți dinspre gara Stadbahn veți fi înconjurați de stilul Art Nouveau vienez iar daca alegeți intrarea dinspre Landstrasse, denumit și The Third District veți descoperi o latură mai deluroasă a parcului, pe care se sprijină adevărate piese de artă contemporană, redate prin sculpturile lui Donald Judd. De departe, cea mai interesantă zonă a parcului, care face legătură cu bulevardul Ringstrasse, urmează cărări umbrite, care dezvăluie o pajiște luminată de statuia solemnă a lui Johann Strauss.
Catedrala Sfântul Ștefan, reprezintă reperul central care integrează imaginea orașului și de la care fiecare turist ar trebui să își înceapă vizita. La o primă vedere, rămâi impresionat de două lucruri: acoperișul aproape nemărginit și turnul său înclinat, cu o înălțime de aproape 140 de metri. Dacă pătrundem în interior, catedrala găzduiește o minunată colecție de comori culturale precum: mormântul prințului Eugene de Savoy, altarul făurit în stil gotic, Observatorul sau clopotul Pummerin, care vestește Anul Nou.
Dacă ne îndepărtam puțin spre împrejurimile catedralei, priveliștea pieței oferă celor mai pretențioși turiști oportunitatea de a regăsi ceea ce, prin hazardul artei, arhitecți renumiți ai marilor curente, începând de la stilul gotic până la minimalismul caracteristic secolului nostru, au reușit să sintetizeze, până la perfecțiune. Un exemplu interesant îl reprezintă clădirea care găzduiește brand-ul Rolex, recunoscută tocmai prin această îmbinare luxuriantă de vechi și nou.
Dacă nu știați:
Industria vinului reprezintă o ramură în plină dezvoltare în capitala Austriei. Viena este singura capitală din lume care poate aproviziona întregul oraș! Există aproximativ 700 de hectare de vie și 200 de crame în oraș iar pentru asta, austriecii au avut grijă să creeze climatul perfect pentru experiențe unice. Astfel, putem găsi hoteluri cu tematică și chiar un cros renumit, în fiecare toamnă, la care participanții au ocazia viziteze pe bicicletă cele mai populare crame.
Surse
accesat la data de 20 mai 2018
accesat la data de 20 mai 2018
accesat la data de 20 mai 2018
Epîngeac Andreea Cristina