VACANȚA ÎN FM - Pe insula Yap (Micronezia), banii au mare greutate!
02 August 2021, 06:00
Realizator: Dana Pitrop
Pornim din Luxemburg, o țară de dimeniuni liliputane, dar care, oficial, se numește Marele Ducat de Luxemburg și este unul dintre cele mai bogate state ale lumii. Vom face o plimbare prin întunecoasele cazemate subterane care, pe vremuri, aveau rol de apărare a citadelei în jurul căreia s-a dezvoltat ducatul.
Din bogatul Luxemburg vom ajunge apoi pe o insulă din Micronezia, unde banii au mare greutate. La propriu! Localnicii folosesc și astăzi, pentru tranzacțiile mai speciale, niște pietre de moară uriașe. Aceste monede inedite pot fi văzute peste tot pe insula Yap – își schimbă proprietarul, dar cele mai multe nu sunt mișcate din loc, fiind foarte grele. Pe insulă există chiar o bancă a banilor de piatră, unde sunt înregistrate toate tranzacțiile cu aceste pietre de moară – adevărate bunuri de patrimoniu național.
Revenind în Europa, mergem și pe o plajă spectaculoasă, dar destul de rece, chiar și vara. În Danemarca, în punctul cel mai nordic, există o fâșie de nisip care desparte două mări, ale căror ape nu se amestecă, având densități diferite. Astfel încât, dacă vei ajunge pe plaja de la Grenen, vei asista la un adevărat spectacol vizual și vei putea sta cu un picior în Marea Baltică și cu celălalt în Marea Nordului.
Florența este o altă destinație a traseului nostru de astăzi. Vizităm Loggia dei Lanzi, un muzeu în aer liber care adăpostește, sub cele trei arcade largi, un număr impresionant de sculpturi din perioada renascentistă.
În final amintim povestea Palatului Jean Mihail din centrul Craiovei, numit ”Micul Schönbrunn” din Oltenia. Somptuosul edificiu, care seamănă cu palatele fostei Curţi Imperiale de la Viena, găzduiește astăzi lucrările din patrimoniul Muzeului de Artă Craiova, între care și o serie de opere ale lui Constantin Brâncuși.